1905 - Skandalen 

Som skrevet i i forrige afsnit - Begyndelsen 1880-1905  - så var Manchester City så afgjort en klub på vej frem. De lyseblå havde i 1903/04 sæsonen hjemført F.A cuppen til byen, og var sluttet som nummer 2 i ligaen. Nu blev jagten på et mesterskab sat ind! 

Således lå Manchester City i slutningen 1904-1905 sæsonen med samme antal points som topholdet Newcastle United, og de havde derfor brug for at slå Aston Villa på sidste spilledag for at vinde mesterskabet.

Aston Villa, en af datidens helt store hold, havde ugen før slået netop Newcastle med 2-0 i F.A cup finalen, og de var hårdt stålsatte på, at opkomlingene fra Manchester City ikke skulle få noget med hjem fra Villa Park.

Det blev derfor en ekstremt hårdt spillet kamp, og særligt Manchester Citys unge ekstremt talentfulde angriber, den 21 år gamle Sandy Turnbull (th.), blev udsat for en særdeles hårdhændet behandling. Udover farlige tacklinger i knæhøjde, blev der også kastet jord i hovedet på ham! Turnbull, også selv en hård hund, besvarede dog de evige provokationer med de berømte to fingre i vejret. Desværre gik Aston Villa hen og vandt kampen med 3-2, efter City havde faktisk været nede med hele 0-3.

Efter kampen udviklede begivenhederne sig yderligere kaotisk, blandt andet blev Sandy Turnbull på vej ud fra banen rykket ind i Villas omklædningsrum, hvor han fik bank! Vanvittige scener, og en skandale-kamp af rang. City måtte efter nederlaget nøjes med 3. pladsen, efter mestrene fra Newcastle og nummer 2 fra Everton. Aston Villa kom på 4. pladsen.

Var begivenhederne på Villa Park skandaløse, så var de alligevel intet imod hvad der ventede Manchester City i det kommende år. F.A havde efter kampen på Villa Park nedsat en komitè til at undersøge hvad der egentlig var sket både under-og efter det stærkt kontroversielle opgør. I august 1905 kom resultaterne af F.A's undersøgelser. Sandy Turnbull blev noget uforståeligt i dømt en måneds karantæne, men det blev totalt overskygget af, at det pludselig kom frem, at Citys store stjerne, Billy Meredith skulle have tilbudt Aston Villas anfører Alex Leake £10 for at tabe kampen! 

Meredith blev af F.A fundet skyldig i denne forbrydelse, blev idømt en bøde og suspenderet fra at spille fodbold i et år.

Manchester City måtte efterfølgende ikke yde Meredith nogen form for økonomisk hjælp - også selv om de faktisk gerne ville. Meredith blev derfor rasende på klubben, og han besluttede at gå til offentligheden og hævde, at City brød løn-reglerne. ”Klubben ser bort fra reglen om, at ingen spiller bør modtage mere end £4 om ugen” hævdede Meredith. Værre var det dog, at han nu også pludselig sagde, at han havde tilbudt Leake £10 for at tabe den famøse kamp, men at det var med manager Tom Maley (foto tv) og samtlige Cityspilleres viden og samtykke, at han havde gjort det.

F.A foretog nu igennem sæsonen 1905/06, en grundig undersøgelse af de finansielle aktiviteter i Manchester City. De kom i maj 1906 frem til den konklusion, at Manchester City i flere år havde udbetalt ekstra betalinger til alle deres spillere. Manager Tom Maley blev derfor suspenderet fra fodbold for livstid, City fik en bøde på 250 £, og en stor del af bestyrelsen blev idømt lange karantæner. 

Hele 17 spillere modtog også bøder, og de blev oven i suspenderet indtil januar 1907, flere af dem fik endda besked på, at de aldrig mere måtte repræsentere Manchester City F.C. Klubben blev derfor tvunget til at sælge deres spillere ved en auktion på Queens Hotel. Manchester City F.C var nu så godt som død og begravet. Ikke nok med at man skulle ud og finde en nærmest ny spillertrup, der skulle også findes ny manager og bestyrelse, en kæmpeopgave.

Ved auktionen på Queens Hotel sad Manchester Uniteds manager Ernest Mangnall. United havde netop sikret sig oprykning til den bedste række via en 2.plads i 2. division. Mangnall så muligheden for at kunne sikre sig nogle profiler for en billig penge, og det lykkedes ham faktisk at købe fire spillere fra Citys opsplittede trup. Herbert Burgess, Jimmy Bannister samt de to kæmpestore profiler Billy Meredith og Sandy Turnbull. Disse fire blev nøglespillere i Uniteds første succesfulde periode mellem 1907 og 1911 hvor de røde vandt to ligatitler og en F.A cup. 

Det blev aldrig bevist, at City havde begået ulovligheder, men det var almindeligt kendt, at stort set alle klubber i England på den tid udbetalte ”ulovlige” ekstra bonusser til deres spillere. City blev med andre ord gjort til syndebukke, og de skulle tjene som eksempel til skræk og advarsel for andre. Forklaringen på den hårde straf skal sandsynligvis også findes, i at Manchester City dengang blev betragtet som en opkomling, der forstyrrede den almindelige orden blandt datidens etablerede topklubber, som blandt andet talte Aston Villa, som City jo ragede uklar med i den omtalte kamp fra 1905. Nogle mente allerede dengang, at Manchester City var uden tradition og historie. En melding som klubben igen skulle høre for godt 100 år efter, da ADUG i 2008 opkøbte Manchester City.

I årene efter skandalen lykkedes det faktisk Manchester City at holde sammen på klubben, og endda også holde sig i den bedste fodboldrække. Klubben måtte i 1910 en enkelt sæson ned i 2. division, men de kom op igen allerede året efter. Der skulle dog gå mange år før de igen skulle opleve en ny guldalder.

Billy Meredith vendte tilbage i Manchester City i 1921, hvor han sluttede sin karriere i 1924 - næsten 50 år gammel. Han døde i Withington, Manchester i April 1958, 83 år gammel. Han er siden optaget i både Englands og Manchester Citys Hall of Fame.

Sandy Turnbull vendte aldrig tilbage til City, men spillede i 9 år for Manchester United, hvor han blev Uniteds allerførste målscorer på Old Trafford da de flyttede ind der i 1910. I 1915 blev han idømt livsvarig karantæne for medskyldighed i match-fixing i en 2-0 sejr over Liverpool. Turnbull faldt ved Vestfronten, Arras i Frankrig i 1. Verdenskrig den 3. maj 1917. Hans karantæne blev ophævet posthumt i 1919.

Manchester Uniteds manager, Ernest Mangnall skiftede i 1912 til Manchester City. Om det handler vores næste kapitel i historien om Manchester City (Under udarbejdelse)