Begyndelsen: 1880-1905

1880: Industriarbejdere fra Manchester bydelen Gorton stifter forløberen for det, der senere skulle blive til Manchester City FC.

West Gorton's St. Mark kom klubben til at hedde. West Gorton refererer selvfølgelig til bydelen, mens St. Marks er den kirke, som stifterne var en del af menigheden af. Nogle historikere mener, at det er derfor, at der er broderet malteserkors på klubbens første officielle dragter fra 1884 (billedet herunder). Dette kan dog ikke bekræftes. Hovedmotivet for at oprette klubben var at give de unge industriarbejdere noget at gå op i, så de ikke drak deres penge op på pubben, når dagens hårde tørn på fabrikken var forbi

I 1887 får Gorton AFC, som klubben nu bare kaldte sig, endelig sin egen hjemmebane på Hyde Road i Ardwick. For at illustrere flytningen skiftedes der navn til Ardwick AFC.  Holdet spiller i begyndelsen i en regional liga, men bliver i 1892 optaget i den da ny-oprettede 2. division. Dragterne var på daværende tidspunkt hvide trøjer og mørkeblå bukser.

I 1893/94 - i den blot tredje sæson under navnet Ardwick- fik klubben store finansielle problemer, og kunne dårligt stille hold. For eksempel måtte de nøjes med at stille med 10 mand til en udekamp i Crewe. Slutteligt måtte man erklære Ardwick A.F.C konkurs, og på den sidste dag af sæsonen stiftedes Manchester City F.C på Hyde Road Hotel, der lå i forbindelse med Hyde Road Stadion. Manchester City F.C overtog straks Ardwicks plads i 2. division. Dragterne bliver nu som vi kender dem i dag. Lyseblå trøje med hvide bukser.

Tilskuerboom og første sportslig succes
På hjemmebanen Hyde Road oplevede Ardwick og siden Manchester City en solid vækst på tilskuerfronten. Publikumstallet steg fra omkring ca. 5.000 i slut 1880'erne op til godt 20.000 i løbet af få sæsoner. Da Manchester City blev en realitet i 1894 var det ganske givet med til at øge holdets popularitet i lokalområdet, og tilskuertallet nåede derfor op igennem 1890'erne op til næsten 30.000

I 1899 kunne Manchester City så fejre endelig sin første oprykning til den bedste engelske fodboldrække, da klubben vandt 2. division med hele 6 points ned til Glossop North End. For øvrigt perfekt timing af City, da 1898/99 sæsonen var sæsonen, hvor man først introducerede op-og nedrykning. Herunder ses holdet der vandt Citys første oprykning (Billedet fra Gary James The City Years)

 

Til trods for en nedrykning i 1902 må Manchester City alligevel betragtes som en klub på vej frem. Allerede året efter er de tilbage i den bedste række. Interessen for Manchester City er stor, og da City i 1904 når frem til F.A cuppens kvartfinale, ser over 30.000 opgøret på Hyde Road i mod Middlesbrough, der ender 0-0. City når dog alligevel frem til sin allerførste store finale, da de lyseblå vinder omkampen på Ayresome Park med 3-1, og efterfølgende slår The Wednesday i semifinalen på Goodison Park.

Den 23. april 1904 ser 62.000 Manchester City besejre Bolton med 1-0 i finalen, der blev spillet  på det i dag lukkede stadion Crystal Palace. Målet blev scoret i det 23. minut af Billy Meredith, en spiller som af mange betragtes som fodboldspillets allerførste stjernespiller. (På billedet herover er Meredith yderste spiller til venstre i den forreste række)

Hjemme betød triumfen, at tusindvis af mennesker mødte op i gaderne for at tage imod deres lokale helte, som altså hermed blev de første til at bringe et fodbold-trofæ hjem til Manchester. Manchester United var på dette tidspunkt en 2. divisionsklub i svære økonomiske problemer, og blev ikke anset som reel trussel for de Lyseblå. Citys F,A Cup triumf var da også uden tvivl alt afgørende for, at fodbold blev en populær sport i byen. Mange mener også, at netop denne begivenhed lægger til grund for, at City stadig den dag i dag betragtes som byens hold. Samme sæson som Manchester City hjemførte deres første trofæ i skikkelse af den berømte F.A cup var de faktisk også snublende tæt på at vinde ligaen men måtte slutteligt nøjes med en 2. plads, tre points efter The Wednesday (måske bedre kendt som Sheffield Wednesday, et navn de tog fra 1929)

De gode tider for Manchester City skulle dog snart få en ende, da skandale lurede om hjørnet. En skandale som Manchester United ikke var sene til at lukrere på...