(Stockport - STB) På en lørdag i Manchester hvor City ikke er i aktion, bør man opleve en af de mange lokale mindre klubber der spiller i området. Tidligere har jeg set klubber som Manchester United, Rochdale og Oldham, så da jeg lørdag den 12.januar befandt mig i Manchester med Tanja, Allan Fusse, Leif Henry Venneberg og Jan Værum, var det om at finde et nyt stadion at krydse af på “to do listen”, da City først havde kamp mandag aften.

Forhistorien (City relationen)

Valget faldt denne gang på en tur til Stockport County, som holder til på Edgeley Park, en kort togtur fra Manchester Piccadilly. Stockport County er en næsten lige så gammel klub som Manchester City, stiftet i 1883, som Heaton Norris Rovers (City i 1880 som St. Marks West Gorton), og blev i 1890/91 til Stockport Country. Hjemmebanen Edgeley Park er bygget i 1901 til det lokale rugby hold. Men allerede i 1902 flyttede Stockport County ind, hvor de siden har haft hjemmebane. Dermed er Edgeley Park en af de ældste hjemmebaner i England  

Mange Cityfans vil nok huske Stockport som en ond ånd for os i tiden omkring årtusindskiftet, hvor City over flere omgange spillede på niveau 2.
I de seks ligakampe, som de to klubber havde med hinanden mellem 1997 og 2002, vandt City kun en gang, tabte tre og spillede to uafgjort. Mest husker jeg de to klubbers seneste indbyrdes opgør tilbage i marts 2002:

Et 2-1 nederlag på Edgeley Park, hvor Shaun Goater fik sin karrieres vistnok eneste røde kort. Andy Dibble, den tidligere Citymålmand var at finde i Stockports mål.

Det var et sensationelt tab til City, som satte en 1-0 føring over styr i de sidste fem minutter. City var under Kevin Keegans ledelse på vej til en suveræn oprykning til Premier League, hvorimod Stockport allerede var dømt til nedrykning. De var håbløst sidst. 

Så selv om Stockports sejr hverken kunne gøre fra eller til i deres nedrykningskamp, afstedkom den en bane invasion fra Stockport fans, noget som godt kan undre, men fortæller lidt om en small club mentality. Stockport havde blot tre dage tidligere havde fået bekræftet deres nedrykning - men en sejr over den store nabo medvirkede altså til scener, som kunne få en udefrakommende til at tro, at de havde vundet en cupfinale.

Set i bakspejlet var deres overdrevne begejstring måske alligevel “The Hatters” vel undt. For siden den kølige forårsaften i 2002 har de ikke haft meget at juble over. De sidste 16-17 år, har været præget af kaos. I dag er de raslet helt ned på niveau 6 (Conference League North) efter en større økonomisk krise, der medførte at County i 2011 - for første gang i deres lange historie - mistede deres status som ligahold.

Edgeley Park i dag: Masser af britisk fodboldkultur

I dag er klubben på fode igen, og klar til at se fremad. Det fornemmer jeg tydeligt, da jeg går rundt omkring Edgeley Park før dagens kamp, et F.A Vase Trophee opgør imod Truro FC fra Conference League South. Der hersker en god og optimistisk stemning, masser af mennesker, og der er pænt og velholdt omkring det ellers gamle stadion med næsten 120 år på bagen.

Allerede en times tid før kampstart er der godt med kø til billetsalgs-lugerne, som vi stiller os ved. Den unge pige i billetsalget fornemmer hurtigt, at vi ikke er lokale, så vi fortæller hende, at vi er danske Manchester City fans på tur. Det synes hun både var godt og skidt. Da jeg siger til hende, at Stockport plejede at være Citys “bogey team”, ligner hun et stort spørgsmålstegn, men ved nærmere eftertanke har hun også kun været 4-5 år, da City sidst mødte Stockport. Vi betaler £10 pr. billet til Cheadle End samt £ 2 for et ganske udmærket kampprogram. Inden vi går ind på stadion besøger vi lige Supportershoppen, som er pæn og velassorteret. Klubber emmer også af historie - herunder en mindeplade udenfor stadion, der hylder de Stockport spillere der i Engelsk tjeneste blev dræbt i 1. Verdenskrig.

Inde på stadion er der gang i boderne i tribunen. I ægte engelsk stil dufter der af pies, kaffe, te og pints.Vi får en hurtig øl inden vi går op på vores pladser blandt Countys mere hard core fans bag det ene mål. Et fedt stadion må jeg sige. Rigtig engelsk. Stemningen er stadig god, og da kampen går i gang skruer County supporterne op for gassen med sangene.

Truro er intet match for Stockport, og allerede i kampens første halve time har hjemmeholdet afgjort sagen med tre scoringer. Kampen ender med en 5-0 sejr, og en ren walk in the park for hjemmeholdet, Men så fik jeg da tid til at lægge mærke til detaljerne:

For det første noterede jeg en fin opbakning. Mange børn og unge på stadion, men også den ældre generation af Stockport fans var til stede. Et fint alders miks, med alle generationer repræsenteret.

For det andet bemærkede jeg, at Stockport County FC som værter, virkelig lagde sig i selen for at lave en event ud af kampen - også selvom det kun var en pokalkamp i en mindre turnering. Mange lokale sponsorer bakker op om Stockport - alt var sponsoreret. Selv tillægstiden var sponsoreret! Det morede vi os en del over.

Dagens tilskuertal var på ca. 1.700 hvilket må siges at være pænt for en pokalkamp, hvor sæsonkortholdere jo ikke kan bruge deres kort. Vi havde inden vi fik tilskuertallet gættet på, at der var omkring 2500 - 3000, så de 1.700 fremmødte må have gjort det godt på lægterne. Normalvis har Stockport mellem 3.000 og 4.000 til deres hjemmekampe i Conference League North.

Vil jeg anbefale en tur til Stockport County og Edgeley Park?
Ja, holder du af engelsk fodboldkultur, så bliver du ikke for snydt for den, selv om vi er nede på niveau 6. Hvis jeg ikke havde vidst noget om Stockport County, så kunne jeg sagtens have troet, jeg var til en kamp i League One eller Two. Hele set uppet er helt ligesom en ligakamp, og stemningen er lige så god.

Og det er nemt at komme derud. Et enkelt stop med toget fra Manchester Piccadilly, pris for en returbillet er ca. £5 (gå hen og køb billetten i billetlugen, og spørg efter den billigste løsning, de er meget hjælpsomme). Når du efter ca 10 minutters togtur står af på Stockport Station, så tager det ikke mange minutter at gå til Edgeley Park, som er forholdsvist nem at finde.

Eneste minus er, at der virker en anelse kedeligt i området omkring Edgeley Park. Vi fandt for eksempel ikke en pub, hvor vi kunne få en pint med lokale supportere, og der var i det hele taget lidt soveby-agtigt. Fede rammer, 100 % ægte engelsk fodboldkultur, en klub med fanbase og historie, og hurtigt og billigt at komme derud. 

Alt i alt en oplevelse til terningkast 4:

En ren 6’er havde krævet, et fyldt stadion, en mindre ensidig kamp samt en god pub til en pre match pint eller to.

Jeg tror (og håber) at vi har Stockport tilbage i ligaen inden for de næste 3-4 sæsoner, og det vil helt sikkert løfte stadion-oplevelsen yderligere. I skrivende stund er Stockport nummer 2 i Conference League North.
OPDATERING -efterår 2019 _ Stockport vandt Conference North i maj 2019 - efter en dramatisk afslutning på sæsonen. Klubben spiller dermed nu National League - niveauet lige under League Two, og de har fået en ok start på sæsonen

Edgeley Park efter kampen

Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 01-02-2019