Den 29. september 2020 kunne Manchester City endelig offentliggøre købet af en ny midterforsvarer, da den 23-årige portugiser, Rúben Dias, skrev under på en 6-årige aftale med klubben. Citys jagt på en ny forsvarsspiller og arvtager for klubbens legendariske krumtap, Vincent Kompany, har føltes som en evighed.

Siden en grædende ”Captain Marvel” annoncerede sit stop i Manchester City i sommeren 2019 efter FA. Cup finalen, blev City sat i forbindelse med alverdens forsvarsspillere. Det lignede længe, at Citys førsteprioritet, Kalidou Koulibaly, skulle pakke kufferten og drage mod den lyseblå den af Manchester. Men klubberne kunne ikke blive enige om en retfærdig transfersum, og derfor måtte City kigge på en af deres mange anden prioriteter, som blandt andet Joules Kounde, Çağlar Söyüncü og Rúben Dias. Og her faldt valget, som vi alle sammen ved, på sidstnævnte. Det skyldes blandt andet, at Rúben Dias var den mest økonomisk ansvarlige handel, da man kunne sælge Nicolás Otamendi retur til den portugisiske hovedstad.

Manchester City endte med at betale 60 millioner pund svarende til i omegnen af 515 millioner danske kroner for Rúben Dias, hvor man fik 112 millioner kroner for Otamendi. Rúben Dias er dermed pr. dags dato City dyreste forsvarsspiller og klubbens tredje-dyreste spiller kun overgået af Rodri og Kevin De Bruyne.


Den 29. september 2020 skriver Rúben Dias under på en 6-årige aftale med Manchester City

Skønt Dias` dåbsattest blot viser 23 år, så er det langt fra den fornemmelse man sidder med, når man iagttager ham på fodboldbanen. Hans præstationer og ageren på banen forbinder jeg ikke just med en 23-årig. Men jeg forbinder det måske snarer med en toprutineret 28 eller 29-årige fodboldspiller med et hav af år på toppen.

Det skal dog ikke være en hemmelighed, at jeg var lidt skeptisk omkring Rúben Dias transferen. Jeg var ikke just sikker på, at det var en ung forsvarsspiller der var løsning, da klubben i forvejen rådede over unge midterforsvarer i 19-årige Eric Garcia, 25-årige Nathan Ake og Aymeric Laporte og John Stones på 26 år. På trods af 24 landskampe, en god håndfuld Champions League kampe og et hav af kampe i Liga Nos (Den Portugisiske Liga) synes jeg ikke, at det vil være forkert at beskrive Rúben Dias som en relativ uerfaren fodboldspiller. Og især hvis dette sammenlignes med Citys tidligere nævnte førsteprioritet, Kalidou Koulibaly.

Men Rúben Dias har til stor glæde i den grad gjort min tvivl til skamme, hvor han fra første kamp i den lyseblå trøje har sat et mærkbart aftryk på Citys defensiv. Dette ses blandt andet ved, at Rúben Dias` betydning for City sammenlignes med Virgil Van Dijks betydning for Liverpool. Siden debuten den 3. oktober 2020 mod Leeds har Rúben Dias pr. dags dato (24/02-2021) været involveret i 30 ud af 34 mulige kampe for City i alle turneringer. I de 30 kampe har City blot lukket 11 mål ind og har formået at holde hele 19 clean sheets i den tid, hvor Rúben Dias har været på banen.

Men Rúben Dias er ikke alene en god forsvarsspiller, men også en leder af guds nåde. Og en spiller med netop disse egenskaber i defensiven har City virkelig manglet efter Vincent Kompanys afgang. Endvidere er Rúben Dias stærk i luftspillet, og som en hver anden Pep Guardiola forsvarsspiller er han naturligvis også god i spillet med fødderne. Trods det er han heller ikke bange for til tider at køre den mere simple forsvarsstil og være no nonsens i sin måde at forsvare på, hvilket jeg absolut ikke ser som en svaghed.


Rúben Dias viser tegn på lederegenskaber ved et elegant løft på Zinchenko i 1-4 sejren over Liverpool

Uagtet at Rúben Dias til tider har virket nærmest umenneskelig i Citys bagkæde, så har han naturligvis ikke kunne klare alle de defensive opgaver alene. Ligesom så mange andre har han selvfølgelig haft brug for sin ”partner in crime”, John Stones. Efter Stones` til tider katastrofale præstationer i sidste sæson, lå det umiddelbart ikke i kortene, at det var netop ham, der skulle danne forsvarsmakkerpar med Rúben Dias i denne sæson. Men grundet skader og sygdom til Laporte i starten af sæsonen måtte Pep Guardiola udtænke en ny plan, og her faldt valget som nævnt på John Stones. Og set i bagspejlet var dette nok ikke et helt dårligt valg. Mister Rúben Dias og Mister John Stones, som de to døbte hinanden i en video på Manchester Citys egen YouTube kanal, har indtil videre i denne sæson været et af verdens bedste midterforsvarspar, hvis ikke det bedste. Det er ikke for sjov, at de har fået tilnavnene Rúben Maldias og John Stonesta (med reference til Italiens tidligere legendariske midterforsvarsduo bestående af Paolo Maldini og Alessandro Nesta) blandt os Cityfans.

De to kompagnoner har på kort tid dannet et, hvad der ligner, utrolig stærkt venskab både på og uden for banen. Det tidligste eksempel på deres gode forhold på banen kunne ses i Carabao Cup semifinalen på Old Trafford i mod bysbørnene, Manchester United. Efter John Stones` scoring til 0-1 var Rúben Dias den første mand til at tage del i John Stones` jubel. Som tidligere nævnt virker det på mig som om, at disse to også har det utrolig godt med hinanden uden for banen. Her kan jeg med fordel anbefale at jer at se førnævnte YouTube video, hvor de to svarer på fan-spørgsmål. 


Rúben Dias og John Stones i målfejring efter John Stones` mål til 0-1 i sejren over Manchester United på Old Trafford

Og det er naturligvis ikke blot os med en kærlighed til den lyseblå del af Manchester, som har fået øjnene op for Rúben Dias` kvaliteter og gode spil hidtil i denne sæson. Den tidligere Liverpool spiller og nuværende ekspert på Sky Sports, Jamie Carragher, var for nyligt ude med rosende ord omkring Citys portugisiske defensive ankermand. Her kom han blandet andet ind på, at i hans optik er Rúben Dias den klare favorit til at vinde Årets Spiller i Premier League.

Andre eksperter herunder danske og udenlandske mener endvidere, at Dias qua sine præstationer bør være i kategorien som en af verdens bedste. Og jeg er bestemt ikke uenig i disse betragtninger. Jeg tror dog langt fra, at vi har set det bedste til Rúben Dias endnu. Hvis Dias kan holde sig fri fra de store og omfangsrige skader er jeg ikke et sekund i tvivl om, at han går en kolossal fremtid i møde. Og hvem ved, måske kan han blive den første forsvarsspiller til at vinde Årets Mandlige Fodboldspiller siden Fabio Cannavaro gjorde det i 2006.

Men vigtigst af alt, kan Rúben Dias forhåbentlig være den sidste brik der mangler for, at Manchester City endelig kan bryde Champions League forbandelsen og løfte pokalen med de store øre til sommer eller i en af de kommende sæsoner.