I Juni 2019 underskrev Oleksandr "Oleks" Zinchenko en ny 5-årig kontrakt med Manchester City, men bare et år forinden havde City accepteret et £16m stort bud fra Wolves. Den offensive midtbanespiller var på daværende tidspunkt 3. valget efter Mendy og Delph på venstrebacken og langt fra spilletid på de centrale midtbanepladser. Så hvordan formåede Zinchenko at gvinde Peps tillid og spille sig ind i hjerterne på alle City-fans? 


Oleksandr Zinchenko i aktion for City mod Burnley  

Begyndelsen - A Young Blue: 

Oleksandr Zinchenko ankom til klubben i Juli 2016 fra den russiske klub FC Ufa for omkring £2,2m. Skiftet kom som en overraskelse for de fleste cityzens og langt størstedelen havde aldrig hørt om unge Zinchenko før. Zinchenko blev dog også umiddelbart efter skiftet udlejet til den hollandske klub PSV Eindhoven, hvor han skuffende kun spillede 12 kampe for førsteholdet. Slukøret efter en fejlslagent udlejningsophold i det hollandske, kom den teknisk stærke midtbanespiller retur til City. Nu blev han indlemmet i førsteholdstruppen til sæsonen 17/18, men vejen til spilletid var ekstremt lang. I sommeren 2017 skrev Manchester City kontrakt med Benjamin Mendy, som var tiltænkt en startende rolle på venstrebacken. Men Mendy blev hurtigt skadet i September 2017 og dermed var der stor krise på venstreback positionen i klubben. Pep fandt to løsninger: at spille med Delph som venstreback eller stille i et 3-5-2 system, hvor man ville bruge en offensivspiller som venstre wingback. Zinchenko fik dog sin debut i en Carabao Cup kamp, hvor ukraineren skulle spille venstreback. I sæsonen 17/18 fik Zinchenko 8 førsteholdskampe i Premier League og 2 indskiftninger, mens han spillede 1 kamp i CL, 1 kamp i FA Cuppen og 8 kampe i Carabao Cuppen. City vandt som bekendt overlegent mesterskabet med 101 point, men Zinchenko spillede en minimal rolle. Zinchenko spillede en klart større rolle i Carabao Cuppen, hvor han spillede alle kampe pånær finalesejren mod Arsenal. Med Mendy på vej tilbage var ukrainerens fremtid i klubben fortsat uvist. 

 
Zinchenko kommer på banen fra bænken

Gennembrudet - sæsonen 18/19: 

Sæsonen gik igang med en udekamp mod Arsenal, som havde nyansatte Unai Emery ved roret. Da startopstillingen tikkede ind, kunne medierne meddele at Guardiola havde valgt den tilbagekommende Mendy på venstrebacken. Zinchenko var ikke engang på bænken. Intet tydede på et gennembrud for den blonde ukrainer. Zinchenko formåede først at tilkæmpe sig en plads på bænken i kampen mod Fulham på hjemmebane, hvor Benjamin Mendy var utilgængelig - her startede Delph. 2 kampe senere fik han dog chancen. Zinchenko startede som venstreback i kampen mod Brighton på Etihad. Her spillede han alle 90 minutter og gjorde det generelt godt - dog uden at imponere Pep voldsomt. Han var nemlig igen ikke at finde i startopstillingen før 1. December i en kamp mod Bournemouth. Zinchenko startede inde, men måtte udgå med en skade efter 54 minutter. Skaden var dog ikke seriøs og Zinchenko fik igen chancen den 31. December i 3-1 sejren over Southampton. Herefter var ukraineren dog igen ude af startopstilling. Zinchenko kunne først juble over en startplads 6 uger efter i den fantastiske 6-0 sejr over Chelsea den 10. Februar. Igen røg han ud af holdet og der gik ca. 2 uger før Zinchenko fik en startplads i 1-0 sejren over West Ham. Men herfra så Oleks sig ikke tilbage. Han spillede 10 af de sidste 11 kampe, hvor han kun missede den nervepirrende 3-1 sejr ude over Crystal Palace, grundet en mindre skade, som han pådrog sig i den forrige kamp mod Cardiff. I de sidste 10 kampe viste han sin klasse og exceptionelle teknik, hvor han biddrog i det flydende opspil med startposition som en ekstra midtbane playmaker. I alt formåede Zinchenko at spille 22 kampe og alle 22 kampe endte med sejre - Zinchenko formåede ikke at tabe en kamp i hele PL sæsonen 18/19. Andre imponerende stats fortæller at Zinchenko i gennemsnit havde 84,36 afleveringer pr. kamp, imens han defensivt imponerede med en succesrate på tacklinger omkring de 63% og 26 opsnapninger. 


Sæsonen 18/19 kom gennembrudet hvor Pep for alvor brugte Zinchenko

En fanfavorit i støbeskeen: 

Zinchenko er blevet en fanfavorit - ingen tvivl om det. Hans evige fantastiske venstreben og overblik giver 'The Cityzens' en ekstra station i spilopbygningen, men specielt hans personlighed har smittet af på fansene. Zinchenko spiller altid med følelserne uden på tøjet og man er aldrig i tvivl om, hvor meget klubben betyder for ham. Han er en evig spørgefuld og man kan på månedlig basis se Zinchenko på Manchester Citys Youtube profil, joke med sine holdkammerater og andet personale i klubben. Derudover har alle City fans også set hans kindkys til en ukrainsk rapporter efter Ukraines store 5-0 sejr over Serbien, mens der også har floreret billeder af Zinchenko på ferie i armene på smukke kvinder. Oleks er højt elsket i klubben og selv med Angelinos tilgang og Mendys tilbagevenden, er det svært at se bort fra Oleks længere. Den 5-årige kontraktforlængelse, samt det nyforærede 11-tal på trøjen, sender et klart signal. Zinchenko er fremtiden og nu skal Zinchenko ikke længere kæmpe for at erobre venstreback pladsen, men for at beholde den. 3 år inde i sin Manchester City tid har den 22-årige ukrainer vundet Premier League 2 gange, FA Cuppen 1 gang og Carabao Cuppen 2 gange. 

 


Zinchenko og De Bruyne kaldes ofte for tvillinger - her ser man hvorfor!  


Zinchenkos velkendte charme