Intro 


Niclas Jensen (f. 1974) blev i januar 2002 den første dansker der sådan rigtig spillede for Manchester City. Jeg ved godt, at vi i midt 90’erne så Ronni Ekelund kortvarigt optræde for City, men det var blot på et lejeophold af kort varighed (4 kampe) så den tæller ikke sådan helt rigtigt.

Manden bag den første dansker i City var manager Kevin Keegan, som hentede forsvarsspilleren i FC København for omkring en halv million pund, ca. et halvt år før han havde kontraktudløb med hovedstadsklubben. City var dengang et oprykningsjagtende Championship-hold, og spillede noget fantastisk flot fodbold. Her passede Niclas Jensens profil perfekt ind.

Få dage efter skiftet fra FCK sad Niclas Jensen på bænken i en 2-1 sejr over Watford på Vicarage Road, inden han ugen efter debuterede i en legendarisk 4-1 sejr på Portman Road over Ipswich i F.A Cuppen. Her scorede Eyal Berkovic et ganske spektakulært mål husker jeg, og Ipswich, som dengang var et Premier League hold, blev spillet ud af egen bane.

Niclas Jensen spillede siden hen en stor rolle i Manchester Citys endelige oprykning til Premier League, som blev sikret godt tre måneder efter skiftet, men han bliver nok mest husket for sin fænomenale scoring på helflugter i Premier League hjemmekampen imod Leeds i januar 2003. Den scoring er på flere City internet fora nævnt som et af de flotteste mål nogensinde set på Maine Road. Det kunne for nyligt genses på mcfc.co.uk, i deres feature, Golden Goals.

Men Niclas kan også prale af, at han var med i det fantastiske sidste Maine Road derby, hvor City brød 13 års derbyforbandelse og slog United med 3-1. Han var ligeledes blandt de udvalgte, da City sidst vandt en sejr på Anfield, da de lyseblå i april 2003 vendte et truende nederlag til sejr over Liverpool.

Men man kan på mange områder konkludere, at Niclas Jensen var ”the unsung hero” på Maine Road. Han var med i flere veritable sejre, men det var sjældent ham som stjal de store overskrifter. Niclas var spilleren der gjorde tingene mulige for de andre på holdet, og det synes jeg aldrig rigtigt, at han blev anerkendt for af Citys fans.

Heldigvis fik Niclas den manglende anerkendelse af selveste Shaun Goater, som i sin biografi ”Feed the Goat” skrev om Niclas:

“Niclas Jensen was a very cultured defender. He impressed me immediately. This guy was a player. He played great passes up to me and had an understanding of how strikers like to receive the ball. Jensen knew how to play perfectly weighed passes into my feet”,

Sådan – så er det sagt.

Personligt var jeg ked af at se Niclas Jensen forlade klubben i sommeren 2003, efter blot 1 ½ år. Det var fantastisk at have en dansk landsholdsprofil i ”sin klub” – og så endda en sympatisk en af slagsen.

Niclas Jensen fik 51 kampe for Manchester City. Det blev til 2 mål undervejs. Han stoppede sin karriere i FC København i 2009, og er i dag spilleragent.

Interviewet

CityFan: Hvor meget kendte du til Manchester City inden du skrev under med dem? Forhørte du dig ved nogle for at høre om det var et klogt skifte? Jeg ved, at en anden FCK'er havde været på prøvetræning derovre et par år før (husker ikke hvem det var)

NJ: Jeg vidste egentlig ikke vanvittig meget om klubben inden, men rigtigt, Diego Tur (nå ja. Red.) havde været derovre og træne ikke længe inden, så der fik jeg lidt informationer. Jeg spurgte også David Nielsen lidt om klubben, da han med Norwich havde spillet mod City. Og Roy Hodgson, der kendte hele trænerteamet og også anbefalede dem at hente mig. Derudover talte jeg længe med Keegan inden jeg satte min underskrift. Jeg var der en dags tid inden jeg skrev under. På den meget korte tid fik jeg et så vanvittigt godt et indtryk af klubben, at jeg slet ikke var i tvivl om at dette var det rigtige.

CityFan: Hvordan oplevede du den næstbedste engelske række i forhold til Superligaen?

NJ:Meget anderledes. Og lidt svært at sammenligne, for vores hold spillede på det tidspunkt som et Premier League hold. Meget boldbesiddende og atypisk britisk. Selvfølgelig derfor at jeg og dem syntes at det var en god idé, at jeg kom til klubben.

CityFan: Det fodbold I spillede i 2001/02 sæsonen var helt fantastisk, og skaffede jo City oprykning til Premier League, Men det var vel også givtigt for dig personligt og for din landsholdskarriere. Synes at erindre, at du kort efter blev fast mand på landsholdet og spillede VM for Danmark. Udviklede du dig meget i i dit første halve år i Manchester, siden at det gik sådan?

NJ:Ingen tvivl om, at min karriere lige der tog fart. Jeg var inden skiftet med på landsholdet, men ventede på, at Jan Heintze skulle stoppe. Det skete så under VM og klart, at jeg qua spilletid i City/PL. Så til dels helt rigtigt, jeg skulle videre fra FCK på det tidspunkt, for at udvikle mig yderligere.

CityFan: Din største oplevelse som Manchester City spiller? Var det sejren over United i det sidste Maine Road Derby?

NJ: Ja, det må jeg sige. Det var meget, meget specielt. Stort set alle kampe i PL var fantastiske, men lige den, med en 3-1 sejr var så unik. Så det var dejligt, at kunne give vores fantastiske fans lige netop den sejr.

CityFan: Udover de andre danskere i klubben på den tid, var der så andre du "hang ud med”?

NJ: En smule med Shaun Goater og Shaun Wright-Phillips. Generelt var der meget fin stemning og socialt samvær spillerne imellem, masser af arrangementer. Men logisk nok, var det danskerne vi sås mest med.

CityFan: Jeg var personligt lidt skuffet da du rejste fra Manchester City efter kun 1 ½ år- hvorfor tog du videre?

NJ:Jeg blev nok lokket lidt for meget af muligheden for at spille Champions League med Dortmund, som i øvrigt så mislykkedes pga. straffesparksexit i kvalen. Set tilbage kunne jeg måske godt have tænkt mig at blive, men sådan er det jo. Jeg er også meget glad for min tid i Dortmund, selvom det, især udenfor banen, var helt modsat at spille i England.
Keegan hentede i sommervinduet 2003 Tarnat fra Bayern Munchen og der følte jeg lidt, at han var glad for at kunne hente en spiller fra så stor en klub. Det skubbede mig nok lidt i den retning, jeg valgte.

CityFan: Har du nogle "følelser" for City idag?

NJ: Rigtig mange, for jeg havde en super super tid. Så selvom det på mange måder er en anden klub, så har den stadig en kæmpe plads i hjertet. Jeg taler jævnligt stadig med Chappy (kitmanden), som har været der i alle årene, så det er den kontakt jeg har tilbage i klubben.

STB og CityFan.dk vil gerne sige tak til Niclas Jensen for hans medvirken

Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 07-01-2013