This Means Four!

Manchester City fik endelig igen ramt på Liverpool i en udekamp. Endda eftertrykkeligt, da sejrs-cifrene lød på nærmest surrealistiske 4-1. Et resultat som nok har fået de fleste Cityfans til at knibe sig i armen. City-sejre på Anfield er uhyre sjældne, og når man så oven i købet vinder så klart, er det næsten for godt til at være sandt.

Før kampen på denne februar-dag i en Covid19 tid, havde Manchester City ikke vundet en eneste gang på Anfield i næsten 18 år. Inden søndag den 7. februar 2021 var det den 3. maj 2003  som vi skulle tilbage til, for at finde en City sejr på dette ikoniske stadion. Citys hjemmebane hed dengang Maine Road, manageren var Kevin Keegan, som bare året før havde ført City til Premier League oprykning  - og der var intet mindre end tre danske spillere med for City. 

Peter Schmeichel stod sin bedste kamp af sine 31 for City, Niclas Jensen spillede solide 90 minutter på venstre back, mens Mikkel Bischoff sad på bænken. 

Det var dog en franskmand ved navn Nicolas Anelka, som Cityfans husker denne kamp for. Bagud 1-0 med blot et kvarter tilbage, trådte den mystiske og eksentriske angriber i karakter, og scorede to mål, der vendte kampen på hovedet. Først på et straffespark begået mod ham selv. Han hamrede bolden i kassen lige foran en vantro The Kop - og i det 93. minut gjorde Anelka Anfield stille med en flot flugter ind bag en chanceløs Dudek i Liverpool målet. En sød hævn for Anelka, der uforståeligt var blevet kasseret af netop Liverpool efter et succesfuldt lejeophold hos dem sæsonen før. Det var den afvisning, der banede vejen for, at Anelka overraskende i stedet kom til at spille for ny-oprykkede Manchester City. Et skifte, som Anelka i dokumentarfilmen "Anelka: Misunderstood" fortæller kom i stand fordi ingen andre ville have ham. Nå det er en anden historie. 

Fem managere og 6.490 dage

Tilbage til Anfield og sejren i 2003, som i de efterfølgende mange år skulle komme  til at stå som en milepæl og ikon-agtig sejr for Manchester City, som heller ikke dengang havde vundet på Anfield i årevis. I 22 år for at være mere præcis (en 3-1 gevinst på Boxing Day 1981)

Alligevel havde ingen i 2003 forestillet sig, at der skulle skulle gå næsten 18 år - eller 6.490 dage om du vil, før City igen kunne rejse sejr-rigt fra Anfield. I 19 forsøg siden den forårsdag i begyndelen af dette århundrede, havde City ikke været i stand til at vinde ude imod Liverpool FC. 

I alt 5 managere havde forgæves forsøgt siden Keegan: Pearce, Eriksson, Hughes, Mancini og Pellegrini.  Og så skal vi heller ikke glemme, at Guardiola havde fem mislykkede forsøg med City inden 4-1 sejren kom i hus denne februar-søndag i 2021

  • Citys Anfield-statistik 2003 - 2021: V: 0 - U:6 - T:13 - Målscore: 14-31 (alle kampe).

Liverpool vil naturligvis her i 2021 undskylde sig med, at de ikke havde deres tilskuere på stadion, og at deres vigtigste spiller (Virgil Van Dijk) er skadet. Men den hopper jeg ikke på. Hjemmeholdet havde langt mere kniven på struben op til dette opgør. City kunne bedst tåle at tabe, mens Liverpool skulle bruge en sejr for ikke at blive sat af i topstriden- og så manglede City også deres bedste spiller, Kevin De Bruyne, samt talisman Agüero. Den står dermed helt lige i dårlige undskyldninger. 

Lidt smigrende 

Hånden på hjertet - at kampen endte med 4-1 er lidt smigrende for Manchester City. Første halvleg var jævnbyrdig og sluttede 0-0. Liverpool var spillemæssigt bedst, men City var tættest på scoring, da Sterling fik fremtvunget et straffespark. Men som mange nok har bemærket, så er straffespark for tiden ikke en spidskompetence i City. Og heller ikke denne gang gav pletten pote. Ilkay Gündogan skovlede bolden langt over mål (12 ud af 20 scoret på)

Dette var Citys 8. misbrugte straffe ud af deres sidste 20 - og det tredje misbrugte ud af de sidste fire mod netop Liverpool. (2018 Mahrez, Kevin De Bruyne 2019, Ilkay Gündogan (2021). Normalt scores der på ca. 80 % af alle straffespark - Citys scoringsprocent er på 60 - regnet ud fra deres sidste 20.

Selv om City fik de første 45 minutters største chance, så sad man og tænkte, at det var Liverpool der mest havde sat sit præg på begivenhederne. Det var også mange "eksperters" mening i pausen, at Liverpool havde været en my bedre end City, og ville gå hårdere efter sejren i 2. halvleg. 

Derfor var det også overraskende, at det var City, som bragte sig foran blot 4 minutter inde i anden omgang. Gündogan tog revanche for sit misbrugte straffe. Tyskeren lukrerede på den fremragende Fodens hårde flade skud, som Liverpool målmand Allison kun kunne parere ud til tyskeren, der nemt bankede kuglen op i net-taget. 

Herefter overtog Liverpool,  dog uden at blive for alvor målfarlige. Så der skulle en sjælden fejl fra den ellers klippefaste Dias til at give Liverpool en udligning. Portugiseren fejlbedømte en situation med Liverpools Salah, som derved kom fri, og så måtte Dias trække en mindre nødbremse ved at rykke egypteren i armen. Salah faldt til jorden som skudt ned af et jagtgevær, ganske som han plejer i de situationer, og kampens udmærkede dommer dømte straffespark. Ikke verdens største, men korrekt nok. Dem kan Liverpool - modsat City - godt finde ud af. Salah udlignede. 1-1. Der var her spillet 63 minutter forholdsvist jævnbyrdige minutter.

Men herefter kom en trods-reaktion fra City. De Lyseblå skruede op for tempoet, og satte sig med en beslutsom attitude på kampen. Liverpool blev omkring det 70. minut advaret om hvad der var i vente. John Stones fik styret et frispark i mål, men scoringen blev annulleret efter VAR tjek. Off siden var hårfin, men nok korrekt. Vi havde dog dårligt nået at ærgre os, før vi fik noget andet at tænke på. Liverpool slog mere og mere sprækker, og målmand Allison, blev den der knækkede først. Liverpool-målmanden, ofte betegnet som verdens bedste, blev straffet for ikke bare en - men to dårlige clearinger, således Foden kunne sætte Gundogan op til endnu en scoring  - 2 -1! 

Blot tre minutter senere sendte den brasilianske målmand uforklarligt en aflevering direkte ud til Bernardo Silva, hvis smarte indlæg blev headet i mål af Sterling. 3-1 - nu var vi i drømmeland! Men åh, hvor kunne man dog have undet Sterling, at der havde været tilskuere på Anfield. Den umagelige hetz, som han har været udsat for hos dele af hjemmepublikummet, har været under lavmålet. Måske denne scoring fra ham kunne have fået dem til at tie for en stund... 

Nu var Liverpool i opløsning, og til sidst kronede banens bedste spiller, Phil Foden, sin flotte indsats med et kanon-mål, da han fra spids vinkel hamrede bolden op i målhjørnet til slutresultat 4-1. Et helt syret resultat med vores historik på Anfield in mente! 

Naturligvis en fuldt fortjent sejr. Cifrene antyder, at City tromlede hen over Liverpool. Dette var ikke tilfældet. Vi havde en lige kamp i 65-70 minutter, som kunne være gået begge veje men da City skruede op for tempo, knækkede et tydeligvis for tiden såret mesterhold, der nu hænger 10 points efter City- endda med en kamp mere spillet.

Med sejren sender City et klart signal om, at de lige nu er store favoritter til Premier League titlen. Og det virker som om, at de eneste der kan stoppe City i jagtens på sit 7. mesterskab, det er dem selv. 

Med 15 kampe tilbage, kan meget ske endnu, men selv den største pessimist må se positivt på mulighederne for at generobre mesterskabet.

Funfacts

-Sidst City scorede 4 mål eller mere på Anfield var den 26. marts 1937 med en 5-0 sejr. City blev mestre i den sæson!

-Anfield er ubestridt skræk-udebanen for Manchester City. De Lyseblå har blot vundet der 7 gange efter 2. verdenskrig. Syv gange. I alt er Citys statistik på Anfield siden 1893/94: W: 15 - U: 22 - T: 55 - Målscore: 113-191. 

-Ilkay Gündogan  er med i alt 3 mål på Anfield den spiller i Citys nuværende trup, som har scoret flest mål på Liverpool FC' hjemmebane. At en spiller som Aguero aldrig har scoret på Anfield, siger alt om, hvor svært City normalt har det netop der. Citys alle tiders topscorer på Anfield er Eric Brook med 6 styk. Brook spillede for City fra 1928-1939. 

-Phil Foden har nu scoret 10 mål i alle turneringer i denne sæson. Han er den yngste spiller nogensinde i Premier League regi til at både  score og assistere på Anfield. Foden er med de 10 mål den næstyngste spiller i de fem store europæiske ligaer til at score et to-cifret antal mål i denne sæson. Kun Erling Haaland er yngre. 

-Med sejren over Liverpool kom City på 14 sejre i træk i alle turneringer. Det er en tangering af en rekord, som de nu deler med Preston NE (sat i 1892) og Arsenal (sat i 1987)