Træden vande - Thaksins rædselsregime - og så endelig morgenluft (2005-2008)

Efter Keegans afgang stod investorerne ikke ligefrem i kø længere. Alligevel formåede City at holde sig nogenlunde fri af nedrykningsfare, med Keegans assistent, Stuart Pearce som ny manager.

Pearce gjorde det godt i sin første tid, men efter en kort "honeymoon" hvor City blot var et misset straffespark (Fowler) fra at kvalificere sig til UEFA cuppen, blev det efterhånden tydeligere og tydeligere, at englænderen hverken var den store taktiker eller strateg. Da Pearce samtidig heller ikke blev begavet med store transfersummer, så blev resultaterne derefter.

Til sidst var det også nær gået galt i en rædselsperiode i anden halvdel af sæson 2006/07, hvor City scoredes deres sidste mål på hjemmebane (i ligaen) allerede den 1. januar - i en 2-1 sejr over Everton. Herefter spillede holdet 8 hjemmekampe uden at score foran deres eget publikum. City scorede i alt 10 mål på hjemmebane i den sæson - altså alle sat ind mellem 23. august og 1. januar. En pinlig bundrekord. Topscorer blev Joye Barton med 7 mål, efterfulgt af en stakkels ung græker, Samaras med 6 træffere.

Men City forblev dog som sagt relativt sikkert i Premier League med en 14. plads, og Pearce afleverede i 2007 nøglerne til ingen ringere end den tidligere engelske landsholds-manager Sven Göran Eriksson. Klubbens nye ejer, den betændte tidligere thailandske Premierminister, Thaksin Shinawatra, havde sikret sig magten i City ved at under stor mediebevågenhed købe den tidligere chairmans, John Wardles aktier.

Thaksin var i starten vild med sin svenske manager,og han gav ham masser af penge til spiller-indkøb. Thaksin bakkede Sven heftigt op i sommeren 2007. Der var masser af midler til nye spillere - endda fra en relativ høj hylde. Højere end set i mange år hos City. Elano, Vedran Corluka, Geovanni, Bojinov, Petrov, Gelson Fernandes, Benjani og Felipe Caicedo blev hentet ind i sæsonens to transfervinduer. Der blev købt ind for over 50 millioner pund. Det var en del i de år.  Herunder: Garrido, Bojinov, Sven himself, Elano og Corluka.

Det gik også fantastisk i starten af sæson 2007/08. Syv af sæsonens første ti Premier League kampe blev vundet, blandt andet slog City i sæsonens blot tredje spillerunde United med 1-0. City havde ved den lejlighed en ung Kasper Schmeichel i mål. 

I det hele taget tog Svens City Premier League med storm i det efterår. Den svenske manager blev hyldet som en "frelser" og et geni, og blev også kåret til månedens manager for august. City spillede med omkring top 5 frem til sæsonens sidste tredjedel. Men noget gik tydeligvis galt udenfor banen, nemlig på ledelses-gangene - og det gik ud over spillet, og City raslede ned i tabellen efter jul.

Sven Goran Eriksson har efterfølgende fortalt, at Thaksin overhovedet ikke havde forstand på fodbold, men alligevel - til Svens store irritation, blandede sig i alt. Blandt andet lånte Thaksin helt selvstændigt tre thailandske spillere, og insisterede at de skulle være en del af truppen- alt sammen sikkert blot for at promovere sig selv i hjemlandet. De tre thaier var ikke i nærheden af at have niveau til bare dansk 1. divisions-fodbold

Thaksin var som skrevet en betændt skikkelse. Han måtte leve i eksil fra hans fædreland, Thailand, hvor han ikke var ønsket, blandt andet på grund af skatte-unddragelse, korruption, magtmisbrug og endda overstrædelse af menneskerettigheder.

Langt størstedelen af Shinawatras formue befandt sig i Thailand, og da regeringen i Thailand fastfrøs hans penge, havde City pludselig ikke en nikkel til at betale spillerlønninger med. Thaksin måtte låne penge af tidligere chairman John Wardle blot for at holde klubben kørende.

Situationen var naturligvis ikke holdbar. Resultaterne gik som sagt jævnt ned, og Thaksins forhold til Sven kølnede til frysepunktet.

Til sidst i sæson 2007/08 var det helt tydeligt, at Sven var en dead manager walking, det til trods for, at han havde leveret en godkendt sæson.  Særligt mindeværdigt var sejren i februar på Old Trafford, hvor City i 50 året for Munchen katastrofen var så ubeskedne at tage en 2-1 sejr med hjem. Det var Citys første sejr på Old Trafford i 34 år -  og med gevinsten tidligere på sæsonen - den med Kasper Schmeichel i mål- var den  første "derby-double siden sæsonen 1969/70 end kendsgerning. Herunder har debutant Benjani scoret til 2-0 for City i den omtalte derbysejr.
Så Sven var yderst populær både blandt spillere og supportere. Men Thaksin viste nu den grimmeste side af sig selv. En side som alle var klar over, at han besad. Han tvang Sven - trods sin tydelige utilfredshed med ham - til at blive i klubben og gøre sæsonen færdig, til trods for alle vidste at svenskeren var færdig.  Oven i skulle han også deltage i en slags promotion tour til Thailand efter sæsonen var slut i England. Det gjorde ondt at se en så nobel mand blive ydmyget på den måde. Sven forsvandt væk fra Manchester så snart det var muligt, og han fik aldrig rigtigt sagt farvel til de fans, der var kommet til at holde meget af ham. Sikke en skam. 

Indrømmet; Thaksin Shinawatra var kortvarigt populær blandt Cityfansene. Dels for at skaffe en kapacitet som Sven Göran Eriksson ind som manager, dels for at være villig til at hente højt profilerede spillere. Men nu opførte han sig som diktator i Manchester City, og ydmygede oven i købet en dygtig og sympatisk svensk manager, som havde gjort et godt stykke arbejde for klubben.

Hele Thaksins negative indflydelse på City kulminerede med et pinligt nederlag på 1-8 (OTTE) i Middlesbrough i sidste spillerunde. Spillere, stab og manager var slidt op af et langt sæbeopera forløb, og for mange virkede nedslagtningen på Riverside som en protest fra spillerne, at de lagde sig ned på den måde.
Trods det store nederlag i sidste spillerunde, sluttede City som nummer 9 i ligaen, den bedste placering siden 2003.

Det stod dog helt klart, at det ikke kun var Sven der var færdig i klubben. Thaksin havde ikke pengene til at holde City kørende, han var jagtet vildt i sit hjemland og udover det, var han også rasende blevet upopulær blandt Citys fans. Ingen tvivl om, at et nyt salg af Manchester City var uundgåeligt. Ingen havde dog kunne forestille sig, at Thaksin indirekte kom til at trække Manchester City ind i en helt ny virkelighed.....

Vil du læse mere om denne i mine øjne mest forrykte sæson i Manchester City nogensinde, vil jeg anbefale dig denne artikel fra Mail online. Det er vanvittigt

Læs de andre kapitler i historien her

Del I: Forhistorien (1996-1998)

Del II: En ny og grum verden (1998/1999)

Del III: Konsolidering - troede vi (1999 - 2001)

Del IV: Keegan Æraen (2001 - 2005)