Så skete det, som må være enhver Manchester City kritikers våde drøm: Klubben har KØBT en pokal.

Det drejer sig dog ikke om en decideret titel, men om et antikt stykke sølvtøj - en af de ældste pokaler der findes: F.A cup pokalen, der blev uddelt i årene fra 1896-1910. Dette trofæ er i dag at betragte, som en kronjuvel i fodboldens verden. Den gamle pokal er en af de mest betydningsfulde genstande indenfor fodbold-artefakter, og det ældste overlevende stykke F.A Cup sølvtøj. 
En forløber for den F.A Cup pokal, der er i brug i dag. 

Pokalen har kostet Sheik Mansour op imod 6 millioner kroner, og blev købt på auktion i sidste uge. Den forrige indehaver, West Hams David Gold, fjernede tilbage i september det kostbare sølvtøj fra the National Football Museum i Manchester, som han havde udlånt den til, og han solgte derpå pokalen til en anonym køber via et auktionshus.

Man frygtede med rette, at den ville blive solgt videre til en udenlandsk ejer, således dette stykke engelske fodboldhistorie for evigt ville være tabt for dens hjem i England. Dette skrækscenarie er nu blevet forhindret, og selv om pokalen nu reelt tilhører Sheik Mansour, så har han lånt den ud på ubestemt tid til National Football Museum, så den er tilbage på den piedestal, som David Gold fjernede den fra i september.

Manchester City relationen

For Manchester City har netop denne pokal en særlig stor betydning. Det var nemlig lige netop dette trofæ, som Billy Meredith løftede, da City vandt F.A cuppen i 1904, Citys første store titel, og ligeledes hele Manchester bys første stykke fodbold-sølvtøj.
Manchester var i begejstring, så allerede dengang begyndte traditionen med paradekørsel igennem byen. For  117 år siden foregik det dog fra hestevogn. Billy Meredith og manager Tom Maley sad shotgun med pokalen ved siden af kusken, mens resten af holdet sad i hestevognen og vinkede ud til de store folkemasser, som stolt hyldede deres helte - ganske som vi kender det fra åbne busparader i vore dage. 

Manchester Citys pokal-titel i 1904 betragtes i dag som en milepæl - ikke bare for Manchester City - men for fodboldspillets popularitet i hele byen. Det var der, hvor fodbold for alvor blev populært i Manchester. 

Du kan på Manchester Citys hjemmeside læse og se meget mere om denne signifikante F.A cup triumf. Særligt denne video vil jeg varmt anbefale. Den er virkelig velfortalt og godt produceret.

Lidt om pokalernes historie

Den oprindelige pokal, der blev overrakt fra F.A cuppens fødsel i 1871, blev i 1895 stjålet fra en butik i Birmingham, da Aston Villa netop havde vundet den. Villa fik en bøde på 25 pund for ikke at have "passet ordentligt på den". Man fandt aldrig - og har aldrig fundet den igen.

Der måtte derfor lavet en kopi af den stjålne pokal til overrækkelse fra 1896 finalen og frem. Men da Manchester United vandt turneringen for første gang i 1909, fremstillede de i ren begejstring en kopi til at have stående til sig selv for eftertiden. F.A havde ikke taget patent på designet, så der var ikke noget ulovligt i hvad United foretog sig. 

Alligevel syntes F.A, at det var en anledning til at en ny pokal skulle designes. Den opgave tilfaldt juveleren Fattorini fra Bradford. Han fremstillede en pokal meget lig den gamle - bare lidt højere - og med tyndere håndtag. Sjovt nok, så var det netop Bradford City der vandt den, da den første gang skulle uddeles i 1911.

Fattorinis pokal blev suverænt den pokal, der skulle overleve længst af de trofæer, der igennem snart 150 år er blevet overrakt. Først i 1992 blev den pensioneret - efter 81 sæsoner. I 2016 dukkede den 105 år gamle pokal op i BBC TV programmet "The Antique Road Show", hvor det efterhånden ret skrøbelige trofæ blev vurderet til over £ 1 mill! 

Pokalen, der blev uddelt fra 1992 og frem til 2014 var en 1 - 1 kopi af den gamle Fattorini pokal. Grunden til at man skiftede 1992 udgaven ud efter blot 22 år er, at pokaler i dag ikke er sådan nogle, der bare står udstillet i et skab til den skal afleveres til F.A igen. De bliver fragtet rundt og vist frem til "gud og hvermand" alle mulige steder. Så i 2014 fremstilledes der en ny - igen en kopi af den gode gamle Fattorini - men nu lavede man den simpelthen bare tungere, så den kunne tage lidt flere slag og knubs. Faktisk vejer den 6.3 kilo.

Med den her fortælling kan vi altså aflive myten om, at en klub ved et vist antal finalesejre, vinder pokalen til ejendom. Trofæet er ALTID kun på udlån fra F.A - og skal afleveres den 1. marts - eller med en uges varsel, hvis F.A skulle føle trang til at kalde det tilbage.

City har vundet F.A Cuppen 6. gange: (1904, 1934, 1956, 1969, 2011 og 2019) så de har haft fat i dem alle - med undtagelse af den første, der blev stjålet.