Manchester City har igen i år haft en glimrende sæsonstart. Efter 12 kampe, har de lyseblå 32 point - kun to færre end samme tidspunkt sidste år. Aguero er Premier League-topscorer, Sterling har gjort alle tvivlere til skamme, og United bliver forholdsvist komfortabelt viftet af vejen.

Alt er som det skal være!

Det går faktisk så godt, at ingen længere taler om begivenheden, der potentielt kunne have ændret perspektivet for ikke bare sæsonstarten, men sæsonen som helhed: Kevin De Bruynes skade.

Efter uden tvivl at have været Citys bedste, og nok også vigtigste spiller sidste sæson, gik der et sug igennem min krop, da jeg efter én kamp, kunne læse at Kevin De Bruyne var ude med en længerevarende skade.

Jeg undrer mig nu over, hvordan det er gået til, at en så potentielt betydelig ændring af økosystemet, i hvert fald resultatmæssigt, nærmest ikke har været til at få øje på.

Men hvordan? Hvordan har Guardiola formået at opveje tabet af den ubestridte leder af offensiven?

Et spørgsmål med mange svar, og intet virker simpelt, når det kommer til Pep, og måden han sætter sit hold op på. Men skal det hele koges ned, er der for mig særligt en spiller, der har ansvaret for Citys form uden Kevin; Bernardo Silva

Da Bernardo Silva ankom til Manchester i sommeren ‘17, havde mange lyseblå, jeg selv inklusiv, store forventninger til den lille portugiser.

Belejligt købt fra Monaco, der slog os ud af Champions League sæsonen inden, for den nette sum af 50 millioner pund.

Som så mange andre, så jeg også Bernardo som den langsigtede afløser for David Silva.

Det var dog ikke meget vi lærte om ham i hans første måneder i klubben. Det blev til få minutter som indskifter til sidst i kampene.

Det var tilsyneladende ikke noget der forstyrrede Bernardo. Han blev hurtigt populær hos både spillere og fans for sin ydmyghed og selvironi.

Bernardo fik mere og mere spilletid som sæsonen skred frem, og da vores rekordsæson var overstået, var få i tvivl om talentet, som City nu havde i besiddelse.

Spørgsmålet stod dog stadig. Hvornår og hvordan skal Bernardo spille?

David Silva og KDB sad tungt på startpladserne, og Bernardos involvering på holdet var for mange stadig utilstrækkelig.

Fast forward til KDB’s skade og det tomrum denne unægteligt måtte efterlade.

Bernardos Chance
Spørgsmålet om hvorvidt samarbejdet mellem to så ens spillere som David og Bernardo ville fungere optimalt, var svært at svare på. Jeg fik flashbacks til Guardiolas første sæson i City. Et hold, der ganske vist kom frem til modstanderens felt for derefter at begynde en heftig gang boldmassage, der alt for ofte end ikke førte til en afslutning.

Jeg frygtede, at De Bruyne’s evne til at skille forsvaret ad via eksplosive løb og dybe afleveringer med millimeters præcision, ville blive et voldsomt savn. Tværtimod.

City har formået at fordele nogle af De Bruyne’s vigtigste opgaver ud på holdet.

Særligt tre spillere har været med til at løfte De Bruynes opgaver. Fernandinho, Sterling og Bernardo.

Uden belgieren på holdet er der blevet mere plads dybt på midtbanen, fordi Bernardo ikke lige så ofte trækker helt ned. Det har betydet mere plads til Fernandinho, der har haft et større ansvar offensivt, dog uden at kompromittere sine defensive pligter. Han har flere driblinger og færre afleveringer end i sidste sæson, fordi han nu, på skift med Bernardo, fører bolden længere op ad banen i De Bruynes fravær.

Det ville være umuligt ikke samtidigt at anerkende Sterlings betydning for holdet i år. Ikke blot fordi han indtil videre i sæsonen, har skabt over et mål pr. kamp, men fordi han nu bidrager til holdet på mange måder.

Sidste sæson var uden tvivl Sterlings bedste. Han begyndte at opsøge nye rum på banen og udvikle sig. Nu kunne han pludselig andet end at spurte op og ned ad sidelinjen.

De Bruynes skade, og til dels Gabriel Jesus’ manglende form, har åbnet døre for Sterling. Udover at spille den klassiske fløj, kan englænderen nu trække ind i banen, når Bernardo til tider driver ud på fløjen.

At Sterling har tilføjet den form for diversitet til sit spil, er i sig selv imponerende, men man må også anerkende hvor meget bedre han er blevet som fløjspiller. Efter min mening klart den bedste af slagsen i Citys trup. Måske endda hjulpet af købet af Mahrez.

Sterling gik fra hurtigløber til være en af de bærende kreative kræfter på midtbanen. Samtidig er hans evne til at læse spillet og placere sig de rigtige steder i feltet, også blevet forbedret markant.

Er vi ligefrem nået til et punkt, hvor De Bruynes startplads ikke er garanteret, når han vender tilbage fra skaden? - Nok ikke, men Bernardo kan hvertfald med rette føle sig uretfærdigt behandlet, skulle han blive bænket.

Det at kunne spille flere positioner, har alle dage været et kæmpe plus, og ligesom Sterling, er Bernardo Silva også blevet flyttet rundt i start 11’eren.

Sidste sæson var det enten som indskifter for David Silva eller som kantspiller. Det blev hurtigt tydeligt for de fleste, at Bernardo var klar bedst, når han lå på midten, hvor han har lettere ved at opsøge bolden.

Skaden til De Bruyne, har givet Bernardo muligheden for at styre Citys midtbane, og en spiller, der lignede David Silva version 2.0, har allerede nu vist, at han er mere målfarlig og chance-opsøgende, end David nok nogensinde var.

Jeg vidste godt, at Bernardo var en dygtig spiller, men jeg havde slet ikke forventet det drive på bolden, han har vist os i sæsonens første tredjedel, og det har imponeret mig mest. I en trup med så mange dygtige pasningsspillere er det stadig nødvendigt at have spillere der kan tage bolden til sig og føre den frem ad banen på egen hånd, og Bernardo har i den grad taget rollen til sig.

Er vi ligefrem nået til et punkt, hvor De Bruynes startplads ikke er garanteret, når han vender tilbage fra skaden? - Nok ikke, men Bernardo kan hvertfald med rette føle sig uretfærdigt behandlet, skulle han blive bænket.

Der kan ihvertfald ikke herske nogen tvivl om, at City er et uhyggeligt bekendtskab. Specielt når vores bedste spiller fra sidste sæson melder sig klar igen.

Tid til at reflektere. Tid til at drømme?

En utrolig bredde i truppen og måske den bedste midtbaneopsætning i verden?

Fremtiden er lyseblå.

Lukas Jepsen - Cityfans.dk