Ligacuppen, den ekstra lille pokalturnering i det engelske, har næsten altid været udskældt og kritiseret, specielt af de større klubber, som ser turneringen som en irriterende ekstra opgave i et ellers forvejen travlt program. Vi ser her lidt tilbage på Ligacuppens historie.

Først lidt fakta:

  • Deltagere: De 92 engelske ligahold
  • 7 runder.
  • Premier League hold træder ind i 2. runde.
  • Premier League hold der spiller europæisk træder ind i 3. runde
  • Alle enkeltkampe - på nær semifinalen som afgøres over to.
  • Finale på neutral bane - Wembley

Ideen om Liga cup
Liga cuppen blev første gang spillet i 1960/61 sæsonen. Ideen om en ekstra landsdækkende cupturnering, udover den i forvejen eksisterende F.A cup, opstod fordi langt de fleste af de engelske divisionsklubber op igennem 1950'erne havde fået installeret lys-anlæg på deres stadions.

Denne landvinding gav en oplagt mulighed for at kunne afvikle kampe i de mørke efterårs-og vinteraftner, og derved give klubberne ekstra entrè indtægter. Engelsk fodbold oplevede på det her tidspunkt i historien en markant svigtende tilskuerinteresse. Indstiftelsen af Ligacuppen havde derfor også til hensigt at give noget mere interesse, samt give klubberne en ekstra chance for at kunne hjemføre et trofæ til pokalskabet. F.A's Stanley Rous (Billedet til højre) var manden der først luftede tanken om en ekstra pokalturnering. 

Stanley Rous

Ideen om en Liga cup var allerede dengang udskældt, specielt fra de større klubber, som hellere ville spille med i de netop nyligt indførte europæiske turneringer. Også fra udlandet lød der kritik af foreslaget om en ekstra pokalturnering i England. For eksempel kaldte Real Madrids legendariske præsident, Santiago Bernabeu. turneringen for "værdiløs". Ikke desto mindre stemte 31 klubber for indførelsen af Liga Cuppen, 16 imod. Turneringen var dermed en realitet.

De første vindere:
I 1960/61 sæsonen blev Aston Villa de første Liga cup vindere med en samlet 3-2 sejr over Rotherham. Dengang afvikledes finalen over to kampe, som vi ser med semifinalerne i dag. Rotherham vandt 2-0 på Millmoor, men Villa tog så stikket hjem 14 dage efter med en 3-0 sejr på Villa Park.

Første Wembley Finale:
Det var først i 1967, at man begyndte at spille en ren finale på Wembley. Dengang så næsten 100.000 tilskuere 3. divisionsholdet fra QPR noget overraskende besejre de forsvarende liga cup mestre fra West Bromwich Albion.

Liga Cup igennem tiden
Gennemgår man listen over Liga cup finaledeltagere gennem tiden tegner der sig et billede af, at turneringen aldrig har stået særligt højt på de større klubbers prioriteringsliste.

I de første år var det ikke usædvanligt, at det var lidt mindre klubber, som nåede finalen. Som vi har hørt, så var Rotherham i den første finale i 1961, og i turneringens første leveår så man ligeledes mindre klubber, som blandt andet Rochdale og Swindon nå slutkampen.

Da Football League i slutningen af tresserne fik gennemtrumfet europæisk deltagelse ved en Liga cup triumf, fik turneringen et markant løft. Det ser man op igennem 1970'erne, hvor det er tydeligt, at flere af de større klubber begyndte at prioritere deres deltagelse højere. Her vandt blandt andet Manchester City to finaler ud af tre, mens Tottenham og det daværende storhold Nottingham Forest vandt to gange hver.

Op igennem 1980'erne aftog interessen for Liga cuppen igen stille og roligt. Med indførelsen af Champions League og Premier League i start 1990'erne, blev Liga cup igen en sekundær turnering for de største klubber. Specielt dem der spiller med i Champions League nedprioriterer Liga Cup, og kører på lykke og fromme igennem de første par runder ved at stille med mange unge og uprøvede spillere.

Klarer de sig så således igennem dem, så stiller man tungere og tungere skyts, som runderne skrider frem. Derfor ser vi ofte store sensationer i Liga Cup. Vi skal bare tilbage til sidste år for at finde den seneste sensation, da Bradford fra League Two kom helt til finalen

Manchester City i Liga Cup:
Manchester City har 4 gange været i Liga Cup finalen, og vundet de 3.Dermed er de det 8. bedste hold i alle tiders liga cup stilling.

Finaleresultater: 

  • 1970: Manchester City v West Bromvich Albion 2-1
  • 1974: Manchester City v Wolves 1-2
  • 1976: Manchester City v Newcastle 2-1
  • 2014: Manchester City v Sunderland 3-1 

Las os til sidste nuppe lidt video fra Manchester Citys første triumf i denne "lille" pokalturnering