Et slags 25 år jubilæum.

Før 1997/98 sæsonen var danske Manchester City Supportere overladt til sig selv. For der eksisterede dengang intet fællesskab omkring Manchester City i Danmark. Internet var ikke udviklet og udbredt - og der var heller ingen mødesteder, hvor man kunne samles og se Citys kampe. Så man var som dansk lyseblå fan, dømt til at leve et liv i ensomhed med sin interesse for Manchester City. Faktisk troede mange (inklusive mig selv) at de var den eneste Manchester City fan i hele kongeriget.

Trods det manglende netværk, var der alligevel enkelte danske Manchester City supportere der allerede i 1980'erne tog handling. Bjarne Rasmussen fra København blev efter alt at dømme det første danske medlem af Supporterklubben. Han rejste endda til Norge i forbindelse med at City besøgte vores broderland på en træningslejr. Bjarne er også medlem i dag.

Det danske medlem med højest anciennitet er Ulrik Maansen, der uafbrudt har været med siden 1987. Ulrik reagerede på en annonce som Tor Sønsteby havde fået indrykket i den danske fodboldavis, Tipsbladet - betalt af Supporterunionen for Britisk fotball. Det blev herefter til nogle brevudvekslinger mellem Ulrik og Tor - og i juni 1987 sendte Ulrik kontingent-afgiften op til daværende formand Nils A. Martinsen - kontanter pakket ind i sølvpapir i en konvolut!

Dansk underafdeling opstår

I de følgende år kom der drypvis efterhånden flere danske medlemmer til. I start/midt 1990'erne kom den dengang nyudnævnte formand for "Norway Branch", Tor Sønsteby i dialog med nordjyske Tommy Frederiksen, der netop havde meldt sig ind. Det udmøntede sig i, at Danmark fik sin egen lille underafdeling med egen bankkonto og medlemsliste. Indtil da havde føromtalte Ulrik Maansen været en slags dansk repræsentant og videre formidler til folkene i Norge.

Med Tommy fik vi vores første rigtige "formand" og som sagt vores første medlemskonto. Dette skyldtes primært, at gebyret for at veksle de danske checks, der blev sendt til Norge som betaling for indmeldelse, kostede alt for meget i gebyrer. Tommy Frederiksen sad på pinden i nogle år, men et stigende arbejdspres og studier ved siden af gjorde, at han måtte smide tøjlerne. Tommy fortæller i dag, at han ikke synes, at han kunne give sig selv fuldt ud for sagen længere. "Og det skal man kunne, når det drejer sig om City"- tilføjer Tommy.
Derfor kom Brian Leth som kaldet i 1996/97 - Ham ser du her på billedet herunder nyde en en pint på vores daværende stamhotel i Manchester - Lansdowne.

Brian havde netop været i Manchester, hvor han tilfældigt var stødt ind i et "åbent hus" arrangement i Manchester City. Det havde smittet ham med City-itis. Da han hørte, at Tommy ikke havde tiden længere til at stå for Supporterklubben, overtog han uden tøven jobbet. Det blev begyndelsen til en enorm udvikling for Manchester Citys supportermiljø i Danmark. Brian gik til sagen med stor ildhu. Godt hjulpet af internettets indtog, og at det var begyndt at blive moderne at tage på pub og se engelsk fodbold, steg medlemstallet fra næsten ingen til en pæn lille flok.

En Supporter-kultur tager form

Brian dannede kontakter med alle danske Cityfans, som han overhovedet kunne finde. Undertegnede var så heldig at møde ham på Kjær og Calles sportscafè I Århus en forårsaften i 1998, hvor City tog endnu et skridt mod en chokerende nedrykning til niveau 3 med et 1-0 nederlag til Middlesbrough. Det var for mig et nærmest livsforandrende møde. Han blev den første danske Manchester City fan, som jeg nogensinde havde truffet!

Brian skulle præsentere mig for endnu flere allerede ugen efter, hvor City spillede den skelsættende kamp i Stoke, som de jo nytteløst vandt med 5-2. På Kjær og Calles Sportscafe var vi samlet en 15-20 danske Cityfans- Hvilket nærmest var mere surrealistisk end City rykkede ned på niveau tre! Den eftermiddag -den 5. maj 1998 -blev det danske Manchester fan miljø for alvor skabt - midt i alt tristessen.

Første hjemmeside - og fællesture

I den efterfølgende tid blev der lavet mange tiltag. Peter Arndal, som vi fik ind i folden, blev et kæmpe aktiv for os. Den gode Århus elskende Manchester City mand fra Ringkjøbing skabte en hjemmeside, der blev vital for vores udvikling - okay.dk hed den. Her skrev Peter daglige nyheder fra klubben og på det dengang primitive debatforum, kunne vi supportere kommunikere og holde kontakt.

Forummet og hjemmesiden trak flere til - og vi blev i de følgende år en broget flok af alle mulige mennesker, der sammen dyrkede Manchester City. Vi var en håndfuld inviteret på en fællestur til Manchester af nordmændene i foråret 1999, og da vi også var en flok afsted til Play off finalen i samme år - organiseret af nordmændene - blev flere venskaber skabt hen over Skagerrak. Billede herover er fra en fællestur i 2001.

I år 2000 overtog jeg "formandsposten" efter Brian, som var kørt træt i det. Til trods for Brians tilbagetrækning, blev det stadig i de følgende år til endnu flere fællesture til Manchester, og båndet mellem norske og danske Citysupportere voksede sig igennem de år endnu stærkere. Det bånd er nærmest ubrydeligt den dag i dag, og jeg vil altid være taknemmelig for, at Norge i sin tid inviterede os ind og lavede sit navn om fra "Norway Branch" til "Scandinavian Branch".

Over de næste år håber jeg, at vi kan rykke yderligere sammen - blandt andet med en mere fælles hjemmeside, og måske få flere danske på banen til at skrive i vores medlemsblad STB. Det kunne være fedt.

Ikoniske billeder igennem tiden

Fra Jyllandsposten 19.4 1999. -Artiklen hed "At Elske på Trods" (Morten"72", Brian Leth og Peter Arndal)

Skandinavisk fest udenfor Wembley i 1999

Nordisk forbrødring udenfor Wembley den 30. maj 1999

Dannebrog på Trafalgar Square i forbindelse med Play off finalen 

Dannebrog foran Maine Road

Tre "formænd" Undertegnede, Ulrik Maansen og den første- Tommy Frederiksen

Ny nordisk forbrødring i 2008 - Denne gang i Herning