For et par dage siden var det 49 år siden, at selveste Manchester City spillede omkamp i Pokalvindernes Europa Cup kvartfinale imod polske Gornik Zabrze.

"Og hvad så" tænker du sandsynligvis. Fair nok.

Men det der er specielt ved Gornik kampen var, at den faktisk blev spillet i Københavns Idrætspark, som var blevet udvalgt til "neutral bane, da de to klubber stod helt lige efter deres to indbyrdes opgør i henholdsvis Polen og England.

City havde tabt 2-0 i Gornik, men vandt så med samme cifre på Maine Road 14 dage senere, og da man ikke brugte forlængelse og straffesparks-konkurrencer, skulle kampen afgøres på neutral bane.

City vandt 3-1 i København og gik dermed videre til semifinalen, hvor de dog røg ud til de senere vindere af turneringen, Chelsea. Francis Lee, Neil Young og Tommy Booth scorede for City - efter vores oplysninger foran 12.100 tilskuere. På billederne derfra ser det dog ud som om, at Idrætsparken, der havde en kapacitet på 45.000, var væsentligt bedre besøgt.

Det lyder også som om, at hovedparten af stadion holder med Manchester City, der er i hvert fald stor jubel ved deres scoringer. Det kan dog hænge sammen med at englændere frit kunne rejse til Danmark, mens polakkerne var fanget bag jerntæppet, og ikke mange fik lov at rejse til Vesten. Og danskerne, som også må have været i Idrætsparken den aften, var netop bare fire måneder tidligere begyndt at stifte bekendtskab med engelsk fodbold. Den første Tipskamp blev sendt den 29. november 1969, og tipskampe skulle efterfølgende blive en institution i dansk TV. Det er en anden historie.

En overpræstation

Sejren over Gornik blev betegnet som lidt af en overpræstation af City, som på dette tidspunkt var hårdt ramt af skader. Blandt andet på målmands-posten, hvor den blot 18 årige Ron Healey vikarierede for Joe Corrigan. Profiler som Mike Summerbee og Glyn Pardoe var begge ude med brækkede ben!

Manager Joe Mercer var også en særdeles tilfreds mand efter Københavner kampen, han sagde: 

It was a thrilling win. Apart from playing the game yourself, the most satisfying thing about football is to see young players, who yesterday looked like school kids, suddenly prove that are not. After the first five minutes I thought we would win"

Cityholdet så sådan ud den aften i Københavns Idrætspark:

Healey (GK), Connor, Towers, Doyle, Booth, Donachie, Jeffries, Bell, Lee, Young, Hill.

Herunder en video af kampen, spillet den 31. marts 1971

 

City var med i den sæsons Europa Cup for Pokalvindere som forsvarende mestre af titlen. I 1970 finalen havde Manchester City slået de selv samme Gornik med 2-1 på Prater Stadion i Wien.