Klumme af Ulrik Forsom

München 1958. Det er februar måned, det er koldt og der er dårligt vejr. På startbanen på München-Riem lufthavnen forsøger et passagerfly for tredje gang at lette. De første to forsøg er blevet afbrudt, men denne gang skal flyet i luften. Det kommer det ikke. Flyet glider af banen i høj fart og brager ind i et hus ved siden af startbanen. Der er 38 passagerer og 6 besætningsmedlemmer ombord på flyet, der er på vej til England fra Beograd. Af de 44 ombordværende omkommer 23 personer på tragisk vis. En stor del af de omkomne var spillere fra Manchester United FC, der var på vej hjem fra en Europa Cup-kamp mod Røde Stjerne fra Beograd.

En af de øvrige personer der omkom var journalisten Frank Swift. Han overlever selve flystyrtet, men dør af sine kvæstelser på vej til hospitalet. Frank Swift var ansat på avisen News of the World og havde været med i Beograd for at dække opgøret for avisen. Men Frank Swift var også selv tidligere professionel fodboldspiller og havde som målmand spillet mere end 370 kampe for Manchester City i perioden mellem 1933 og 1949. I perioden nåede han også at repræsentere det engelske landshold 19 gange. I sin tid hos de lyseblå vandt han FA-Cup-finalen i 1934 samt ligaen i 1936-37. I sæsonen 1946-47 var han med til at spille Manchester City op i The First Division.

Frank Swift er en af de glemte ofre for flykatastrofen i München i 1958 - i hvert fald i den brede offentlighed. Men blandt Manchester Citys fans er han bestemt ikke glemt. Swift var en af de første store stjerner i målet for de lyseblå og han satte blandt andet en rekord der stod i knap 40 år. I den første sæson efter 2. Verdenskrig præsterede han over 35 kampe nemlig at holde målet rent i 17 af dem. Den rekord slog Alex Williams først i 1985, og det vidner om den klasse som Swift havde som målmand. Havde det ikke været for 2. Verdenskrig, havde Swift formenligt rundet 500 kampe for Manchester City. I stedet turnerede han under krigen rundt i The War League, hvor han repræsenterede forskellige udvalgte hold. Hans afløser i buret blev i øvrigt den senere målmands-legende, tyskeren Bert Trautmann.

Frank Swift er, blandt andet, også en af årsagerne til at München-katastrofen, også er en særlig følsom begivenhed for mange lyseblå fans. Katastrofen ramte Manchester hårdt som by og selvom det naturligvis var United der blev hårdest ramt, så er mindet om Frank Swift og hans præstationer for de lyseblå, også med til at sørge for, at katastrofen i denne del af Manchester bliver mindet på behørig vis.

Forleden var det 59 år siden at flyet røg af startbanen i München. Frank Swift og de øvrige 43 ofre bliver heldigvis fortsat husket og mindet.

Frank SwiftFAKTA

-
Frank Swift

-Født 26. december 1913 i Blackpool - Død 6. februar 1958, München

-376 kampe for Manchester City, 19 landskampe for England

-F.A Cup vinder i 1934

-Engelsk mester 1937

-Blev i 1998 optaget i Football League 100 Legends

Spillede hele sin professionelle karriere for Manchester City

Frank Swift var 188 cm høj, men mest signifikant var det, at han nogle meget store hænder, som gjorde at han nemt kunne holde en fodbold med bare den ene hånd! 

Swift var  - skrevet med alt respekt for City-keeperne før ham - Manchester Citys første målmandsstjerne. Han spillede hele sin professionelle karriere i Manchester City, hvor han oplevede store udsving. Han var en del af det hold som vandt Manchester Citys første mesterskab, da de lyseblå på en stærk slutspurt i 1937 sikrede sig titlen foran London-klubberne Charlton og Arsenal. Det følgende år rykkede City ned, hvilket foreløbigt gør dem til de eneste som har oplevet den tort, at rykke ud som forsvarende mestre. Ikke længe efter brød 2. verdenskrig ud, og ligafodbold blev suspenderet og først taget op igen i 1946.

Her var Swift stadig en del af Manchester Citys bedste hold, og han var med til at få klubben rykket op i 1. division igen. Det var i den efterkrigsperiode at Swift fik sin debut for Englands landshold, og han holdt sin plads i tre år, inden han 35 år gammel lagde støvlerne på hylden i 1949.

Swift var efter sin karriere aktiv i Manchester Citys supporterklub.