Det er den 19. december 2021, og klokken er omkring 01 dansk tid. De fleste danskere har for længst lukkede øjnene og sat deres vækkeur til næste morgen. Men tidsforskellen og trangen til ordentlig nattesøvn koster dem et glimt af ren fodboldgenialitet og et indblik i det, der højst sandsynligt kommer til at være fremtiden. Den argentinske Super cup er nemlig undervejs, og de to finalister er River Plate og Colon de Sante Fe.

Traditionsklubberne skulle dyste om det eftertragtede trofæ, og selvom River Plate var favoritter i bookmakernes øjne, var der nok ikke mange, der forventede den magtpræstation, River Plate leverede denne december nat. Da uret runder de 90 minutter, er slutcifrene entydige, og trofæet skal til Buenos Aires og River Plate, der vandt dysten 4-0. Men det interessante er ikke nødvendigvis den magtdemonstration, River Plate leverede, men den opvisning i teknisk- og målfarlig fodboldspil, som River Plates nummer 9 levererede. En mand vi Cityzens kommer til at se mere til de næste par år. Han går under navnet Julián Álvarez. 

En opvækst i provinsen

Álvarez’ talent opdagede diverse talentspejdere og fodboldinteresserede dog langt før den føromtalte Super cup. Den unge argentiner voksede op i provinsen Córdoba, der ligger knap 600 kilometer fra den by, der ville danne rammen om hans fremtidige fodboldkarriere, Buenos Aires. Alvarez’ fodboldkarriere kunne også have taget en helt anden drejning, da han som kun 11-årig blev hentet til den spanske kongeklub, Real Madrid, for at komme til prøvetræning. Hans talent var tidligt på radaren hos de største klubber, og der var ingen tvivl om, at man havde en ualmindelig talentfuld spiller undervejs. Prøvetræningen blev dog ikke til noget, og derfor var det også i de lokale fodboldklubber Atlético Calchín og CA Atalaya, at den unge offensivspiller slog sine folder indtil sin 16-års fødselsdag, hvor han blev hentet til River Plate og flyttede ind i deres ungdomspensionat. River Plate var da heller ikke ene om at være interesseret i den teknisk stærke argentiner. Rivalerne, Boca Juniors, havde ham ligeledes i kikkerten.

 
En ung Alvarez på River Plates ungdomshold

En ny begyndelse i hovedstaden

Turen gik de små 600 km mod hovedstanden, Buenos Aires, hvor han imponerede på u16- og u17-holdene, inden han fik sin første seniorkontrakt i begyndelsen af 2018. Herfra så den unge argentiner sig ikke tilbage, og han var også med omkring de argentinske landshold, der i 2018 drog mod VM i Rusland, men blev i sidste ende ikke udtaget. Debuten for River Plate kom endelig i oktober 2018, hvor den lille tekniker imponerede den succesfulde træner, Marcelo Gallardo, så meget, at han højst overraskende fik spilletid i den historiske Copa Libertadores-kamp mod Boca Juniors, der blev spillet i Madrid grundet uro op til den afgørende finale i Buenos Aires.

I den nye sæson byggede Alvarez endnu mere på, og i stærkt samarbejde med den dygtige og moderne træner, Marcelo Gallardo, udviklede han sig til en offensiv kreatør og afslutter, der kan spille alle de offensive pladser. Den argentinske fodboldfan, Søren Moberg, der ligeledes er bosat i Buenos Aires, erindrer:

”Det virker til, at Gallardo både ville oplære ham i flere taktiske aspekter og samtidig skåner ham lidt for at være helt på toppen af angrebsspillet.”

Som 2020 gik på held, havde Alvarez stadig ikke slået sit navn helt fast i den argentinske fodboldbevidsthed. Der var flere offensivspillere i River Plate, der præsterede på et højere konsistent niveau end den unge, uerfarne Alvarez. Men det hierarki ændrede sig i 2021.


Som sæsonen gik på held, manglede Alvarez stadig at slå helt igennem (Billede: Getty Images)

Gennembruddet

2021 skulle vise sig at være øjeblikket, Alvarez havde ventet på. Selvom den første del af sæsonen ikke forløb som forventet, ændrede det billede sig, da den argentinske sæson gik ind i sin afgørende og sidste fase. I anden halvdel af sæsonen brændte Alvarez ligaen af, og han scorede 18 mål og lavede 6 assists i 21 kampe. Og så er vi tilbage ved den afgørende og vitale Super Cup finale mod Colon de Santa Fe, som Alvarez scorer to mål i.

I kampen viser han sine evner i det tekniske spil til at finde mellemrummet og gå i kombinationer med sine medspillere. Men ikke mindst hans kynisme imponerer de argentinske fodboldfans. Optimismen og euforien bliver ikke mindre af, at han kort efter scorer to mål i superklassikeren mod Boca Juniors, og hans flotte og afgørende scoringer og assists resulterede i, at River Plate vandt mesterskabet, og 22-årige Alvarez blev topscorer i den argentinske liga samtidig med, at han fik den store pris som årets spiller i Sydamerika. Alt i alt var 2021 afgørende for den spiller, vi får ind i Manchester City til sommer.

Som Søren Molberg siger:   
”Alvarez er en meget aktiv og bevægelig spiller med dynamiske løb både med og uden bold i hele angrebszonen. Allround god i teknik, afslutninger, målnæse, vendinger, småspil, spilforståelse og med positiv indstilling. Han er mere en frisk moderne holdspiller med flere veludviklede offensive kompetencer, end han er en spiller med få spidskompetence.”


Alvarez har trods sin unge alder allerede vundet flere trofæer. (Billede: talkSPORT.com)

En holdspiller, der gerne går den ekstra mil for sine holdkammerater, er nok også den spiller, vi skal forvente til sommer. Han har ikke nødvendigvis de ekstraordinære individuelle evner, som en ung Sergio Agüero eller Carlos Tevez havde. Men det er måske heller ikke en helt dårlig ting, når man ser, hvilken træner vi har siddende på bænken? En hårdtarbejdende, alsidig angriber, der har en ekstremt veludviklede målnæse, må passe perfekt for Pep Guardiola og hans taktik. Når det kommer til sammenligningerne mellem Alvarez og vores tidligere eller nuværende angribere, skal vi passe på med at forvente for meget af det samme.

”Jeg synes hverken, han er samme type som Aguero eller Jesus. Han er mindre 9’er end de to. Han vil gerne være mere hængende og komme løbende sent ind i feltet. En evne, der måske passer fint i forhold til Peps ide om et flydende og mindre stationært angrebsspil i zonen foran mål”, siger Søren Moberg.

Alvarez kan heller ikke sammenlignes med de angribere, vi tidligere har været kædet sammen med. Han er en helt anden type, der nok aldrig bliver lige så dygtig i feltet som Agüero, Haaland eller Vlahovic, men det ved Pep Guardiola godt. Der er mange ting, der skal udvikles, for at han bliver en succes i Manchester City, men Julian Alvarez har fundamentet og personligheden til at kunne klare sig i én af verdens bedste klubber. Det er der ingen tvivl om.

Derfor virker det passende at slutte dette portræt af med et citat fra den bedste angriber gennem tiden hos City, Sergio Agüero:

“He's very good, seriously, I get along very well with him. In the Argentine national team we always joked with each other”.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 10-02-2022