3. Ernest Mangnall: 1912-1924 (349 kampe)

Ernest Mangnall (født 1866) er Citys 3. længst siddende manager med hele 12 år på posten. Trods manglende titler, så er Mangnall betragtet som en af de vigtigste managers for Manchester City, og han har oven i købet også haft stor betydning for fodboldspillets udvikling og popularitet i hele Manchester. Mangnall er stadig den eneste manager, der har foretaget det forbudte skifte mellem de to store Manchester-klubber.

Begyndte karrieren i Burnley

I begyndelsen af Ernest Mangnalls trænerkarriere tydede intet på, at han ville skrive sig ind i fodbold-historiebøgerne. Han begyndte sin managerkarriere i Burnley, med hvem han rykkede ned - og herefter sank helt til bunds med i den næstbedste række. Alligevel slog det dengang middelmådige 2. divisionshold Manchester United til, og sikrede sig Mangnall som manager i 1903. Klubben, som året før havde skiftet navn fra Newton Heath til Manchester United, havde ambitioner om at give Manchester City konkurrence om, at være byens største klub, og der var penge til rådighed. Mangnall fik rykket United op, dog først i sin tredje sæson, 1905/06.

Satte Manchester United på landkortet

Ved oprykningen kunne Mangnall lukrere på, at City netop var blevet kendt skyldige i en sag om bestikkelse** hvilket gjorde det muligt, at lokke Citys bedste spillere til. Dengang var Manchester City et af Englands bedste hold. Billy Meredith var det alt overskyggende navn, men også City-profiler som Sandy Turnbull, Herbert Burgess og Jimmy Bannister skiftede til Manchester United, hvilket var med til at styrke den røde del af byen så meget, at det før så middelmådige hold i årene fremover blev et af ligaens bedste. Fra 1907 til 1911 førte Mangnall United til to ligatitler (1908 og 1911) samt en F.A cup i 1909. Uniteds første guldalder. Mangnall var også en nøgleperson i at få United flyttet fra det nedslidte stadion Bank Street til Old Trafford i 1910. Som en sjov lille detalje skal det fortælles, at Bank Street kun er få minutters gang fra Citys hjemmebane på City of Manchester Stadium. Der er en lille mindeplade på huset i nummer 42 på Bank Street i dag (2021)
Man kan roligt sige, at Mangnall var ham, der satte Manchester United på landkortet, så nu følte den da 46 år gamle manager, at det var tid til et skifte. Et forbudt et!

Det forbudte skifte

I 1912 blev hele fodbold-England chokeret, da Mangnall skiftede Manchester United ud med Manchester City. Aldrig før havde fodbold-verdenen set en succesfuld manager skifte direkte over til rivaler. Hvad der fik Mangnall til at foretage skiftet, er ukendt. Historikere peger på, at trods Uniteds sportslige overhånd i årene 1906-1911, så var City stadig betragtet som "den store" klub i regionen. Manchesters fineste og fremmeste fodboldhistoriker, Gary James, peger ligeledes på, at Mangnall trods successen i United, så et større potentiale i Manchester City, og derfor lod sig lokke.

Måden skiftet kom igennem på var vild. Mangnall havde øjensynligt taget beslutningen i sommeren i 1912, og havde sandsynligvis indgået en aftale med City allerede inden sæson-start. I hvert fald var han i sæsonpremieren at finde på Meadow Lane i Notts County, hvor City spillede- og vandt 1-0. Det til trods for, at han stadig var United manager, og burde være at finde på Manor Ground i Plumstead, hvor Manchester United spillede imod Woolwich Arsenal!

Jungletrommerne kørte, og ugen efter, hvor der var Manchester-derby var det ganske vist. Ja, godt nok sad Mangnall på Uniteds trænerbænk på Old Trafford, men han havde svært ved at skjule sin begejstring over, at Manchester City vandt med 1-0! Herefter var der ingen vej tilbage. Mandag morgen var Mangnall officielt Citys nye manager - og i løbet af få uger lignede holdet mesterskabskandidater. Det faldt dog lidt sammen i Mangnalls første sæson, men det endte med en respektabel 6. plads.

I de følgende år leverede Mangnall stabilt med slutplaceringer i den bedste halvdel af 1. division. Første verdenskrig spillede også ind og gjorde, at det ikke blev til så mange kampe i spidsen for City, som det ellers kunne være blevet til

Bedste resultat var en 2. plads i 1921. Ironisk nok efter mestrene fra Burnley, som han havde haft fiasko med 20 år tidligere.

Den visionære Mangnall

Måske Ernest Mangnall ikke var den store City manager målt på sportslige resultater, men han var om nogen en mand, der re-genererede Manchester City, i en tid, hvor klubben stod i et limbo. Han holdt også City kørende gennem de svære krigsår fra 1914-18. Mest af alt skal han dog huskes som visionær. Han vidste det var nødvendigt at udvikle Manchester City, og han udnyttede de muligheder der var for at  trække City i den rigtige retning.

Da dele af Hyde Road, Citys daværende hjemmebane,  i 1920 brændte, var det Mangnall som insisterede på, at City skulle bygge et "Wembley of the North" - Maine Road. Efter branden på Hyde Road, kunne kapaciteten ikke følge med efterspørgslen på billetter. En forespørgsel til Manchester United om at dele Old Trafford blev afvist og mødt med ublu lejekrav fra Mangnalls gamle arbejdsgiver. Herefter kiggede City på det nærliggende Belle Vue som ny hjemmebane, men her vurderede Magnall, at dette ikke kunne møde billet-efterspørgslen. Så Mangnall trodsede de kritiske røster om, at forslaget med et "Maine Road" i bydelen Rusholm var for langt væk fra Hyde Road, og han fik byggeriet igennem.

I sommeren 1923 stod Maine Road færdigt -og tilskuertallene steg markant. Særligt en F.A cup kvartfinale i foråret 1924 imod Cardiff stak helt af, og solgte over 76.000 billetter  Det var dengang det højeste tilskuertal nogensinde til en fodboldkamp i Manchester.

I 1924 fik Mangnall ikke forlænget sin kontrakt. Bestyrelsen syntes, at efter 12 år, var det tid til forandring. I Juli 1924 vendte han tilbage til fødebyen Bolton, hvor han blev formand for Bolton Wanderers. Da havde Ernest Mangnall været manager i 21 år i Manchester  - først United og siden City. I over to årtier havde han udviklet begge klubber helt fantastisk.

Både i Manchester United og Manchester City Mangnall  Mangnall huskes for at etablere en infrastruktur, som skabte grundlag for, at klubberne i mange år fremover kunne konkurrere i engelsk topfodbold - og at fodboldspillet forblev populært i Manchester.

Ernest Mangnall døde af en blodprop i 1932 ,76 år gammel. Både Manchester City og United skylder denne mand en stor tak for de visionære tanker, som han gjorde sig i begge fodboldklubber - for næsten 120 år siden. 

**Den store bestikkelsessag i 1905 

Artikelbilleder: Det har ikke været muligt at finde  evt. Copyright-havere på grund af billedernes alder.


 

Citys længst siddende managers pr. 2021:

10.Lawrence Furniss - 4 år (1889-93)
9. Josep Guardiola - 5 år (2016-)
8. Tony Book - 5 år (1974-79)
7. Peter Hodge - 6 år (1926-32)
6. Harry Newbould - 6 år (1906-12)
5. Joe Mercer - 6 år (1965-71)
4. Sam Ormerod - 7 år (1895-1902)
3. Ernest Mangnall - 12 år (1912-24)
2. Les McDowall - 13 år (1950-63)
1. Wilf Wild - 14 år (1932-46)

For at tage nogle managers fra nyere tid og sætte ind til sammenligning med disse ældre navne, kan det fortælles, at Kevin Keegan er nummer 12, Roberto Mancini nummer 13, Joe Royle nummer 14 - og Manuel Pellegrini nummer 16. Manchester City har siden stiftelsen i 1894 haft 37 managere - eksklusive care takers