Boganmeldelse: 

Caught Beneath the Landslide- Manchester City in the 1990's er en glimrende velskrevet bog om et helt anderledes og kaotisk Manchester City - end den stømlinede og veldrevede klub, som vi ser i dag

Caught Beneath the Landslide- Manchester City in the 1990's er skrevet af Tim Rich, en Manchester baseret sportsjournalist, der igennem mere end 25 år har skrevet for blandt andet The Independent og Daily Telegraph. Han står også bag flere fodbold-biografier- blandt andet Ron Atkinsons og Andrei Kanchelskis.

Som titlen afslører, så handler bogen om det kaotiske og dårligt ledede Manchester City i 1990'erne, der kulminerede med nedrykningen til den tredjebedste engelske fodboldrække i 1998. 

Bogen tager sin begyndelse i 1989, på et tidspunkt hvor det ellers var begyndt at se lyst ud for City efter nogle svære 1980'ere. Et ungt ny-oprykket og spændende Manchester City smadrede på Maine Road Alex Fergusons storsatsende Manchester United med 5-1, og sendte den dengang 48 årige skotte på kanten af en fyreseddel, og den slutter 14 år senere med Citys udflytning til City of Manchester Stadium (Etihad) i 2003.

At de to klubber skulle gå i hver sin retning i de kommende 1990'ere, havde ingen dengang fantasi til at forestille efter den lektion som City gav United den eftermiddag i 1989. Men det gjorde de. City gik helt i hundene i 2. division, mens United i samme periode var et af verdens bedste fodboldhold.

Tim Rich beskriver dermed de mest turbulente år i Manchester Citys 126 årige historie. Det er 14 år med adskillige interne magtkampe  tre nedrykninger, tre oprykninger, 9 managers (eksl. caretakers) -  og tre formænd.  Og det går naturligvis rygende galt.

Et mere nuanceret syn

Caught Beneath the Landslide- Manchester City in the 1990's udkom i november 2018, og er bygget op igennem samtaler med adskillige af de personer, der havde sin gang i Manchester City i de år.

Disse nøglersoner er meget ærlige i deres tilbageblikke, hvilket jo nok hænger sammen med, at der trods alt nu er gået over 20 år, og at City heldigvis er et helt andet sted idag.

Det er der blevet en ekstremt spændende og velfortalt bog ud af. Man kunne ellers have frygtet, en tilbageskuende og repeterende fortælling, men det er det bestemt ikke. For det første fordi forfatter Tim Rich har lavet sin grundige research, og samtalerne med spillere og administratorer indeholder mange hidtil ikke kendte sandheder, som ofte fik mig til at spærre øjnene op på vej gennem de 220 sider.

Særligt har bogen givet mig et mere nuanceret syn på manager Frank Clark, der stod i spidsen for City fra december 1996 - februar 1998 og ofte har fået skylden for Citys nedrykning til niveau tre, og har et blakket ry blandt Citys supportere. Efter at have læst Caught Beneath the Landslide, forstår man langt bedre hvor elendige arbejdsbetingelser Clark havde. 

Den i dag 76 år gamle Clark har i Tim Rich's værk fået plads til at forklare og give indsigt om sine 14 måneder i spidsen for den syge klub, som Manchester City var dengang. Clark forklarer blandt mange ting, hvordan han må tilbringe sin første dag som manager på Citys p-plads, fordi klubben ikke havde fortalt caretaker manager Phil Neal, at han ville blive fyret. Håbløst. 

Frank Clark præsenteres som City manager i dec. 1996

Bogen afslører også andre ting, såsom at Bernard Halford var den eneste der kæmpede for at City skulle blive på Maine Road, hvordan Uwe Rösler blev uvenner med manager Joe Royle, og om hvordan Kinkladze måske nok var en fremragende fodboldspiller - men alligevel ren gift for ethvert fodboldhold.

Kort sagt er Caught Beneath the Landslide en helt igennem fantastisk bog. Den åbner dørene på vid gab ind til 1990'ernes Maine Road bestyrelseslokaler og omklædningsrum ved at tale med daværende bestyrelsesmedlemmer, spillere og managere fra den mildt sagt tumultariske epoke i Citys historie.

Absolut en af de bedre Manchester City bøger jeg har læst. Du skal helt sikkert være Manchester City fan og have en interesse for 1990'ernes City for at finde den spændende. Men opfylder du de kriterier, vil du efter at have læst Caught Beneath the Landslide- Manchester City in the 1990's føle dig virkelig beriget. 

Bogen kan købes på Amazon og koster omkring 20 pund

Terningkast: