niclas_j_card.jpg

Det Blå Stempel

Af PETER ELSNAB, Jyllands-Posten. Bragt den 25.februar 2002

Niclas Jensen var blandt Danmarks bedste, da han spillede sin første hele landskamp mod Saudi Arabien for nylig. Og efter hans skifte fra FCK til en stamplads hos Manchester City ser det lyst ud for den 27-årige dansker, selvom det regner det meste af tiden i Manchester

Taxichaufføren John, en cirka 50-årig Liverpool-fan og i øvrigt med en påfaldende lighed med den tidligere Liverpool-angriber Ian Rush, har allerede hørt om ham Jensen hos Manchester City.

»Bor han her?« spørger han interesseret med sin Liverpool-accent og nikker anerkendende, mens han gumler videre på sin frokost.

»Kevin Keegan bor også lige her i nærheden. Og Roy Keane. Ham har jeg kørt med et par gange. ”A quiet bloke” – en stille fyr,« oplyser han lidt overraskende.

»Og Bryan Robson. Han blev fyret,« kommer det derefter gnækkende fra chaufføren, der ikke lægger skjul på sin skadefro over fyringen af den tidligere Manchester United-helt, som fortsatte karrieren som manager nordpå i Middlesbrough.

Liverpool- og Manchester United-fans har et lettere anstrengt forhold til hinanden, og derefter ligger sympatien hos Uniteds lokalrivaler fra Manchester City.

»Jeg håber, City rykker op,« siger han tørt, mens taxaen passerer Range Rovere og BMW’er på de små regnvåde veje omkring den lille countryside-flække Hale Barns ved Altrincham lidt sydvest for millionbyen Manchester.

Et par golfbaner og rideskoler omkranser området, og hvert øjeblik frygter man at se Mrs. Hyacinth dukke op blandt de velklædte folk på de forunderligt rene fortove foran de ligeså velplejede hække og grønne plæner.

»Ja, det er lidt idyllisk,« konstaterer Niclas Jensen torsdag eftermiddag i den endnu kun halvmøblerede pejsestue i familiens lejede to-plans rødstenshus med garage.

»Selvom det har regnet næsten hver dag i de tre uger, jeg har været her!«

På stuebordet ligger et Rover-katalog, og Niclas Jensen skal samme dag beslutte sig for, om han vil investere i en spritny Range Rover til at supplere Peugeot’en i indkørslen. Med rattet i den ”forkerte” side.

»De første dage var det lidt mærkeligt, men det vænner man sig hurtigt til. Men jeg har da lavet den hér et par gange, da jeg skulle skifte gear,« griner den 27-årige dansker og slår ud med højrehånden for at indikere et gearskifte som vi kender det hjemmefra, mens englænderne jo kører i venstre side af vejen og derfor har rattet siddende i højre side af bilerne.

»Men det vænner man sig hurtigt til. Det går stærkt,« siger danskeren, for hvem det på mange måder går stærkt for tiden.

Siden skiftet fra FCK for fire uger siden er han med det samme blevet stamspiller hos Manchester City’s tophold i den engelske 1. division og har allerede fået det blå stempel af klubbens fans.

»Jeg er utrolig glad for at være her. Jeg har fået en god start, fået lov at spille, og det er jo det, det drejer sig om. Og Keegans filosofi om at vi skal have bolden og spille den rundt, er jo også det, jeg selv bedst kan lide,« siger Niclas Jensen, der fra alle sider har modtaget stor ros for sin indsats som wingback i City’s 3-5-2 opstilling.

»Han har mange kvaliteter, og det var derfor, jeg hentede ham til klubben. Han har en vidunderlig venstrepote, han mister ikke bolden og ved at køre rundt med bolden finder han både tid og plads. Han er også en god atlet og er særdeles professionel,« siger City’s manager, den tidligere storspiller og landstræner, Kevin Keegan, om Niclas Jensen.

Københavneren startede fodboldkarrieren som femårig i B 93, før han som 2.års ynglingespiller skiftede til Lyngby. Dér havde fem gode år, før han skiftede til PSV Eindhoven og halvandet års skadesplaget og mislykket ophold, før FCK i 1997 hentede ham hjem til Danmark.

Ifølge de engelske medier kostede det City omkring ni millioner kroner at hente den danske landsholdsspiller til Manchester, hvor den tidligere storklub resultatmæssigt ligger i skyggen af de røde fra United, men alligevel nyder kæmpe opbakning fra selve byens fodboldsupportere.

»Jeg kendte ikke så meget til City i de seneste år, udover selvfølgelig Keegan, men dengang de lå i den bedste række kendte jeg dem da ret godt. Da jeg hørte om deres interesse, tjekkede jeg lidt op på dem hos de andre danskere herovre, og de sagde alle sammen, at det er en kanonklub.

Og efter at have trænet med holdet og talt med Keegan, var jeg slet ikke i tvivl. Spillerne er dygtige og har taget godt imod mig, og det hører man jo også ofte med den engelske mentalitet, så det har på alle måder været positivt,« siger Niclas Jensen, der hentede oplysninger hos blandt andet Everton-spilleren Thomas Gravesen og Per Frandsen fra nærliggende Bolton.

Mere end 30.000 loyale tilskuere tropper op til hver eneste hjemmekamp på det gamle Maine Road-stadion et kvarters kørsel fra Niclas Jensens hjem, men efter sommeren 2003 flytter klubben til City of Manchester Stadium med plads til 48.000 tilskuere.

Prisskiltet på det spritnye og supermoderne stadion, der indvies ved Commonwealth Games i august, lyder på rundt regnet en milliard kroner!

Så målet for den dobbelte mesterklub, som fulgte det seneste mesterskab i 68 op med Europa Cup-sejr i 69, er da også ganske enkelt at vende tilbage til Premier League så hurtigt som overhovedet muligt.

På det nuværende hold er kendte navne som israeleren Eyal Berkovic og costaricaneren Paolo Wanchope, den lynhurtige angriber Darren Huckerby, topscoreren Shaun Goater, der bor et stenkast fra Niclas Jensen, samt den snart 40-årige, tidligere landsholdsspiller Stuart Pearce på venstre back.

»Han har fandme imponeret mig. Han har spillet nogle gode kampe, og han går forrest til træning. Men man kan jo godt se, hvorfor han bliver ”Psycho”! Der er lige et par gange, hvor den får en ekstra tand,« siger Niclas Jensen tøvende og ligner én, der har lyst til at fortælle mere end det nok er klogt er at gøre.

Niclas Jensen har tegnet en to og et halvt-årig kontrakt, men spekulerer allerede i en forlængelse.

»Jeg håber meget, at kontrakten bliver forlænget, hvis det går godt. Så er jeg måske 32-33 år gammel, og jeg håber da meget, at jeg kan blive resten af mine dage som fodboldspiller hér, eller måske slutte med et år eller to i FCK. Men det er jo umuligt at sige,« siger Niclas Jensen, der håber på fortsat udvikling ved at skifte til engelsk fodbold.

»Det kommer til at give sig selv, hvis jeg bliver stamspiller, og vi rykker op, for så udvikler du dig hele tiden på alle punkter. Det væsentligste er selvfølgelig tempoet i kampene, som er pivende højt hele tiden herovre, selv i 1. division.

Du lærer at tænke hurtigere, og din omgang med bolden bliver også nødt til at blive bedre. Det er ikke mange kampe, hvor du får tid til lige at trække vejret,« siger kantspilleren, der i Jan Heintzes fravær spillede sin første hele landskamp mod Saudi Arabien for nylig og af mange blev vurderet som banens bedste.

»Det var dejligt at få lov at spille. Nu har jeg været med efterhånden nogle gange, hvor jeg har siddet på bænken eller er kommet en lille smule ind i nogle af venskabskampene, så det at få lov at spille hele kampen, er noget jeg har glædet mig meget til. Det var en mulighed for mig at bevise, hvorfor jeg er med.

Og det kunne jo være fint at komme med til VM. Hvis jeg fortsætter med at spille regelmæssigt herovre, så håber jeg da meget, at jeg kommer med. Men der er stadig nogle måneder til, så der kan ske meget,« siger han, næsten lidt genert, før han bliver afbrudt af kæresten fra tiden på Christianshavn Gymnasium, Kristine, og den snart toårige Alexander, der er vågnet fra sin middagslur og nu gerne vil sparke fodbold med farmand.

»Fodbold og biler er det helt store, så det er jo som det skal være. Han havde lige en periode i vuggestuen i Danmark, hvor han gerne ville køre med dukkevogn, så det var jeg ikke så glad for,« griner Niclas Jensen.

»Men det har betydet alt. Det sætter tingene i et helt andet perspektiv. Jeg tror, det er sådan lidt meningen med det hele at få nogle børn, så det har trods alt det andet været det største,« siger Niclas Jensen.

Også på det punkt går det stærkt for danskeren. Han venter ny familieforøgelse til august.

BLÅ BOG:

Niclas Jensen, født 17. august 1974

Har sammen med kæresten Kristine sønnen Alexander på snart to år

Fem landskampe for Danmark, samt 17 ungdomslandskampe

Skiftede i januar 2002 til Manchester City på en 2 ½-årig kontrakt

Tidligere klubber: B 93, Lyngby, PSV Eindhoven, FC København

Niclas Jensen om Kevin Keegan:

»Han er helt fantastisk! Der er ingen tvivl om, hvem der bestemmer, og bare navnet aftvinger helt naturligt respekt.

Men omvendt kan du tale med ham på ethvert tidspunkt. Det er bare at banke på hans dør. Og han laver fis og ballade ligesom alle os andre og snakker hele tiden. Han spørger også hele tiden til én, og jeg synes, det er rigtig positivt, den måde han kører det hele på.

Hans taktiske evner kan jeg ikke vurdere endnu. Men der er jo også en træner tilknyttet holdet, Derek Fazackerly, der har trænet med Roy Hodgson i Blackburn, og han koordinerer træningen med Keegan.

Det minder meget om træningen med Hodgson i FCK. Men generelt er der da lidt mindre taktisk træning end med både Roy og Hans Backe, hvor det var noget, de virkelig gik højt op i. Her er det lidt mere med bare at spille derudaf. Vi træner selvfølgelig positionstræning, men det bliver ikke terpet som jeg har været vant til.«