Af Martin Olausson

Normalt går familiens sommerferie sydpå til varmen, men i år havde vi besluttet os for at tage på vandretur til Skotland og England. For at lokke drengene på 12 og 16 år med, kunne vi jo passende gøre stop i Midtengland og se et fodboldstadion eller to.

Da den store dreng holder med Liverpool og den mindste dreng og jeg med City var vi jo nødt til at få en rundvisning på både Anfield og Etihad Så kunne vi jo også bedre sammenligne og vurdere besøgene bagefter. Vi havde bestilt rundvisningerne hjemmefra på nettet. Man skal booke i forvejen, da begge rundvisninger var fuldt optaget.

I Liverpool var det kun muligt at se stadion på bestemte dage, mens der på Etihad var rundvisning stort set hver dag.. Så 1-0 til City der. Prisen for de to ture var for fire personer ca. 370 kr. på Anfield og ca. 550 kr. på Ethihad - 1-1.
I Liverpool kunne man ved fremvisning af billetten få gratis tryk på spillertrøjer, mens man i Manchester kunne  få 10% på alle køb i shoppen. (Hvilket man jo også får på sit medlemskort) 

Begge stadions har været under ombygning i sommers. Anfield får en helt ny overbygning på langsiden, derfor var der ikke adgang til omklædningsrummene i sommerferien. Etihad får som bekendt udbygget med ekstra 6000 pladser i den ene ende, og derudover bliver der sat 3 ekstra rækker ind, så tilskuerne kommer tættere på banen. Dette skulle give en mere intim atmosfære. Arbejdet med stadion påvirkede ikke rundvisningen.

Vi besøgte Anfield den 12 juli og Etihad den 13 juli, da Sterling handlen var i sin afgørende fase. Der gik rygter om, at han måske var til lægetjek mens vi var på stadion, men han kom det desværre først dagen efter.
Tilkørselsforholdene til Ethihad var perfekte, man kunne køre sin bil ind på stadionområdet og holde lige foran Cityshoppen. Vi ankom i typisk engelsk regnvejr i god til før rundvisningen, så vi kunne bruge et par timer i shoppen først.

Shoppen var det rene slaraffenland, så vi fik brugt en pæn portion penge på spillertrøjer, poloer, krus og meget andet.

Efter besøget i shoppen skulle vi på rundvisning. City er blevet en større klub, så der var både kinesere, indonesere, nogle fra Kasakhstan, englændere og så os 4 danskere med. Vores udemærkede guid,  Lynne Marie Paigge fik straks nogle til at komme med oversættelser af det væsentligste på rundvisningen til diverse sprog.

Rundvisningen startede med, at vi gik ind af hovedindgangen og hørte lidt om Citys historie. Vi gik op, så vi kunne se ud over Manchester og skimte hvor Maine Road havde ligget. Lynne forklarede, at stadion oprindeligt var bygget til Commonwealth games i år 2000 og at stadionet efter legene blev overdraget til MCFC der straks fik det udvidet ved at fjerne den oprindelige atletikbane og så bygge ned i jorden.

Derefter gik vi ind og så selve stadion og fik oplyst stadion størrelse mv. en fin oplevelse men ikke så meget nyt, hvis man er Cityfan.
Men vi fik taget en masse gode billeder og set mekka!

Derefter gik turen til omklædningsrummene, hvilket nok var den bedste del af turen. Vi fik besøgt både modstanders omklædningsrum og Citys og taget de obligatoriske billeder. Forfatterne på "Mekka"

Modsat omklædningsrummene ligger der et opvarmningslokale med kunstgræs, som det kun er hjemmeholdet der må anvende. Her fik børnene på rundvisningen lov til at skyde et par straffespark, en god gimmick. Der var forskel på omklædningsrummene, bl.a. var der kun en massagebriks i gæsternes omklædningsrum (minimumskrav fra FA) hvor Citys omklædningsrum var en del mere ekstravagant.

Herefter gik turen til spillertunellen hvor jeg lige måtte flytte afspærringen et par meter mens guiden så den anden vej, så man kunne røre det berømte skilt ”pride in battle” og få taget nogle billeder. Samtidig så vi interviewområdet, hvor spillerne bliver interviewet efter kampen.

Så gik turen til presserummet hvilket var ret imponerende. Bordet i rummet er den gamle reception fra Maine Road det eneste man har taget med derfra. Da Lynne spurgte om nogle ville prøve at være manager og sidde og blive interviewet på Pellegrinis plads meldte jeg mig straks. De andre på rundvisningen kunne så stille spørgsmål om indkøb af spillere, taktik og lignende -  hvilket jeg selvfølgelig havde en klar mening om. Alle kunne derefter blive fotograferet på managerens plads.

Til sidst så vi diverse loger og forretningsrum på stadion og endte ved ”pokalrummet”,  hvor der var diverse pokaler, trøjer, City-historie og lignende.

Da turen var færdig gik vi forbi det nye imponerende træningsanlæg til 1,5 mia. kr. Der er lavet en bro fra stadion over til anlægget. Man kan ikke komme ind på anlægget men der er glasfacad,  så man kan se ind på det nye stadion hvor kvinderne og ungdomsholdene spiller, og man kan se ungdomsholdenes træningsbaner. Der er endvidere et hotel hvor alle spillerne bliver indkvarteret dagen før der er kamp. Absolut en gåtur værd at se dette.

Vi sluttede af i shoppen med de sidste køb, hvorefter turen gik til Sydengland. En tur der trods den høje pris (for en familie) er et besøg værd. Sæt mindst en halv dag af hvis du er ægte cityfan.