Manchester City indgik i foråret 2016 en fem-årig samarbejdsaftale med den hollandske klub, NAC Breda, der på daværende tidspunkt fristede en tilværelse i den næstbedste hollandske række, eerste divisie. 

Der er nok ikke så mange Cityfans der kender specielt indgående til dette samarbejde, og derfor får I da lige en lille opsummering af hvad det går ud på:

Aftalen er indeholdt, at NAC Breda pr. sæson kan låne op til 6 Manchester City spillere, primært talenter mellem 18 og 21 år. Breda skal ikke betale dem løn, og de vil endda modtage et "udviklingsgebyr" for hver spiller de tager ind.

Manchester City har indgået aftalen med NAC fordi de har fået for mange unge talenter til, at de selv kan tage sig ordentligt af dem. Onde tunger vil hævde, at det simpelthen er fordi City er for dårlige til at give disse spillere chancen i A-truppen, og at det derfor har skabt "flaskehals-problemer" i frembringelsen af unge talenter...

Nå, men i NAC kan de her unge folk prøve sig selv af på et godt niveau, hvor de samtidig også meget tydeligere mærker det pres, som er fra fans og medier for at opnå gode resultater, når man spiller på et 1. hold - fremfor at leve en mere "beskyttet tilværelse" på et ungdoms/reservehold,

Samarbejdet bar allerede frugt i sin første sæson, Tilbage den 28. maj besejrede Breda Nijmegen i den afgørende play off finale kamp, og sikrede dermed NAC en retur til Æresdivisionen efter to sæsoner i næstbedste række.

I den succesfulde sæson var flere Manchester City lånespillere med til at spille NAC op:

James Horsfield (20 kampe), Ashley Smith-Brown (30 kampe), Brandon Barker (22 kampe), Fisayo Aderabioyo (14 kampe) , Manu Garcia (23 kampe) og David Faupala (1 kamp)

I 2015/16 var Enes Ünal hos NAC på lån fra City. Et ophold den unge tyrker nød rigtig meget, og som også viste sig at være et fint karriereskridt for angriberen. Manchester City kunne derfor tidligere på sommeren indkassere £ 12 mill for Ünal, da Villareal var blevet fristet

For øvrigt er det faktisk ikke en helt lille klub, NAC. Den er grundlagt helt tilbage 1912, og de har siden 1996 spillet hjemme på Rat Verlegh Stadion, hvor de har et tilskuergennemsnit på over 14.000. Rimeligt godt, når man tager i betragtning, at de altså i de sidste par sæsoner har måtte nøjes med fodbold på 2. klasse.

NAC Breda fansene er kendt for at være yderst passionerede, illustreret af, at der var op imod 20.000 mennesker på gaden, da holdet i maj sikrede sig oprykningen.

Denne Youtube video herunder, er optaget i timerne efter NACs oprykning blev en kendsgerning. Den giver et rigtig fint billede af hvor stor en passion og lidenskab fansene har for denne umiddelbart meget charmerende klub.

Breda er med sine 170.000 indbyggere en by på størrelse med Odense. Den er beliggende i det sydlige Holland. 

Manchester City og NAC Breda har allerede indgået de maksimale 6 låneaftaler for sæson 2017/18, hvor NAC altså igen skal prøve sig af i den bedste række. Det har fået nogle spøgefulde til at kalde klubben for "NAChester City". Følgende 6 City spillere tager efter sommerferien turen til Sydholland:

  • James Horsfield,Englænder, 21 år, Midbane (genlån)
  • Manu Garcia, Spanier, 19 år, Midtbane (genlån)
  • Paolo Fernandes, Spanier, 18 år, Midtbane
  • Thierry Ambrose, Fransk, 20, år Angriber
  • Pablo Mari, Spanier, 23 år, forsvarer
  • Jose Angel Tasende (Angelino), spanier, 20 år, forsvarer

Med hele seks unge City spillere i truppen kan det ikke undgå, at blive rigtig spændende at følge Breda i Æresdivisionen i næste sæson. Der skal da helt klart holdes et vågent øje med dem. Desværre er der pt. ingen danskere i NAC, det ville ellers nok hjælpe lidt på bevågenheden fra de danske medier.  Tidligere har danskerne Michael Hansen og Patrick Mtiliga slået deres folder i NAC Breda.

NAC Bredas mest berømte spiller igennem tiden er nok Pierre van Hooijdonk, der tilbage i 1990'erne scorede 81 mål i 115 kampe for de gul/sorte. En præstation der bl.a førte ham til succesfyldte ophold hos Celtic og Nottingham Forest.