Manchester Citys akademi bliver ofte kritiseret for ikke at skabe dygtige unge flyvefærdige fodboldspillere til klubbens eget førstehold. Nuvel, det må vi Cityfans nok erkende, at der er en god portion af sandhed i. For det er sandt for dyden ikke mange, som igennem årene har klaret springet fra ungdomsrækken til etableret 1. holdspiller. Seneste eksempel på en der succesfuldt er gået fra Academy Squad til Premier League truppen er Kelechi Iheanacho i 2015.

Det er dog alligevel decideret forkert, når flere skeptikere, primært folk der har et fordomsfuldt og måske endda anstrengt forhold til de Lyseblå, hævder at Manchester Citys akademi ikke tager ungdomsarbejdet seriøst.

Sandheden er, at selvfølgelig er det rigtigt, at City ikke har ret mange spillere af egen avl i A-truppen. Jeg ville være idiot, hvis jeg påstod andet. Til gengæld har akademiet igennem de sidste mange år skabt masser af fodboldspillere, der i dag slår deres folder i andre klubber. Ja, flere af dem har endda gang i rigtig gode karrierer andetsteds.

Herunder følger nogle eksempler på spillere, som over de sidste godt 10 år har formet sig en god karriere med en solid Manchester City Youth Academy uddannelse som ballast.

Kasper Schmeichel: Behøver vi sige så meget her? Den danske landsholdskeeper kom til Manchester City i 2002 - blot 16 år gammel. Han var på kontrakt helt frem til 2009, hvor City foretrak en lige så ung Joe Hart, som deres fremtidens målmand. Kasper nåede 8 kampe for 1. holdet - mest mindeværdigt er 1-0 sejren over Manchester United i august 2007 (Geovani). Er som bekendt hos Leicester i dag, hvor han jo var en del af det sensationelle mesterhold i 2015/16.

John Guidetti: Det var selvfølgelig svenske Sven Goran Eriksson der opdagede ligeså svenske Guidetti og i 2008 bragte den 16 årige stockholmer til Manchester. Trods et åbenlyst stort talent flaskede det sig aldrig helt for den unge angriber i Manchester, men det blev til flere succesfulde udlån, blandt andet til Feyenoord, hvor han scorede mål på samlebånd i Æresdivisionen. Han forlod City for altid i 2015 - som nyslået U21 Europamester med Sverige. Spiller i dag i spanske Celta Vigo, og er inde i varmen på det svenske A-landshold, der netop har kvalificeret sig til VM 2018.

Nedum Onouha: En Manchester dreng. Født i Nigeria, men vokset op i Manchester - som Cityfan. Som knægt noget af en atlèt. En fænomenal tre-springer og en uhyggelig hurtig sprinter. Nedum løb i 2001 en 100 meter på 11.09! Blev i 2004  - som bare 18 årig - opdaget af manager Kevin Keegan, og skulle snart få sin debut. Trods sin relativt unge alder fik Nedum ok med spilletid, men han var desværre også ofte plaget af småskader, der holdte ham ude af holdet. I 2008, da City blev overtaget af de ambitiøse ejere, var det begyndelsen til enden for Nedum i Manchester. Efter udlån til Sunderland blev han i januar 2012 solgt til Queens Park Rangers, så han var ironisk nok med i den famøse 3-2 kamp på Eastlands den 13. maj samme år. Onouha er idag stadig hos QPR, hvor han er anfører.

Ben Mee: Kom til Manchester City på ungdomskontrakt som 17 årig i 2006. Han var kaptajn på det meget talentfulde Cityhold, der vandt F.A Youth cup i 2008. Den engelske forsvarsspiller manglede dog lige det sidste i at kunne vippe spillere som Kompany, Lescott og Kolo Tourè af pinden, og i 2012 skiftede han permanent til Burnley, hvor han stadig den dag i dag er en meget vigtig spiller, illustreret ved, at han er viceanfører for "the Clarets".

Dedryck Boyata: Den belgiske forsvarer blev hentet i 2006 i Brussels. Han var blot 16 år gammel. Fik debut for City i 2010, men manglede lige det sidste lille nøk i at for alvor kunne etablere sig. Boyata skrev i 2015 kontrakt med Celtic, og er ligeledes inde omkring det meget spændende belgiske landshold.

Daniel Sturridge: Den engelske angriber blev en del af Citys akademi allerede som 13 årig - helt tilbage i 2003. Han debuterede i 2007, og var en rigtig spændende spiller, der meget tidligt viste sig som særdeles målfarlig. Sturridge var desværre også lidt af et brokhoved, og i 2009 ville han ikke forlænge sin kontrakt og endte derfor op i Chelsea. I 2011 kom Sturridge på landsholdet, og i 2013 skiftede han til Liverpool, hvor han sammen med Suarez udgjorde en giftig angrebsduo på det Liverpool-hold, der i 2014 nær havde snuppet mesterskabet foran City. Karrieren har dog været noget skadesplaget.

Kelechi Iheanacho: En meget spændende nigeriansk angriber, der som 17 årig i 2014 skrev kontrakt med City. Han skulle gå hen og blive en af de større succeshistorier fra akademiet. Fik debut i 2015 og viste stort potentiale. Trods stort talent og flere mål for 1. holdet, vedblev Kelechi med at stå i skyggen af Aguero, Bony (!) og siden Gabriel Jesus, og i sommeren 17 blev han solgt til Leicester for hele £25 mill. Citys dyreste spillersalg nogensinde.

Andre?

En spiller som Kieran Trippier, der for tiden hyldes som Kyle Walkers fantastiske afløser i Tottenham, har tilbragt 13 år i Manchester City. Trippier kom til City allerede som 9 årig, og fik sin første professionelle kontrakt i 2007. Nåede aldrig i kamp for City, som solgte ham  til Burnley i 2012.

En midtbanespiller som Barcelonas Dennis Suarez har været to år ved Citys academy, fra 2011 - 2013. Han er idag fast omkring Barcelonas LA Liga hold, og har fået debut for Spaniens landshold.

Den 22 år gamle Hollandske forsvarer, Karim Rekik tilbragte 4 år i Manchester, og selv om det ikke lykkedes ham for at komme på Citys hold, så har han i dag en lys fremtid, hvor han spiller fast for Hertha Berlin i Bundesligaen- og så har han været med for "Oranje" tre gange.

Der kunne nævnes mange flere spændende navne, der har relation til Citys academy, men jeg synes, at jeg med disse eksempler har fået min pointe igennem: Nemlig, at City er en klub, der producerer masser af gode fodboldpillere. Overlæggeren i City er bare så ekstremt høj, at det er de færreste, som vokser så højt, at de bliver i stand til at nå den.

Jeg er dog ikke tvivl om, at vi over de næste år vil se flere spillere af egen avl på 1. holdet. Med de mange penge der er smidt i akademiet kommer det til at bære frugt, men for at bruge en Glenn Riddersholm term, er der vel netop retteligt her tale om 'en proces'. Med andre ord: Det kan godt vare et par sæsoner endnu før vi ser en spiller fra egne rækker slå igennem som verdensstjerne.

Lige nu er de bedste bud på en sådan den nyslåede U17 verdensmester, den 17 år gamle lokale Phil Foden, den til Girona udlånte Pablo Maffeo, der både har dækket Messi og Ronaldo op til UG, samt ikke mindst Patrick Roberts, der befinder sig på leje i Celtic, og er en kæmpeprofil hos de skotske giganter.

Fremtiden er lyseblå.

Post script: Skarpsindige læsere vil efterspørge hvorfor jeg ikke nævnte spillere som Shaun Wright-Phillips, Joey Barton og Micah Richards der alle opnåede at få landskampe for England. Svaret på det er, at det var min mission med artiklen her, at belyse hvem der her og nu stadig har gang i en god karriere. SWP er pt. på aftægt i den næstbedste række i USA, Joey Barton er karantæne-ramt og kontraktløs og Micah Richards, der i dag er 29 år gammel, er nærmest kronisk skadet i Aston Villa. Han spiller stort set ikke, hvilket er en skam.