’Jeg kender ham godt, for vi spillede på samme hold. Han er en habil målscorer og er et godt køb for City. Han er bedre end mig’’.

Georgiou Kinkladze om sin landsmand Mikheil Kavalashvili, marts 1996

Lars 'Edghill' Larsen beretter:

Manchester City betalte den 28. marts 1996 1.4 Mil £. til den russiske klub Spartak Vladikavkaz, for at den georgianske angriber, Mikheil Kavelashvili (født 22. juli 1971) kunne sætte sin underskrift på en 3 årig kontrakt.

Kavalashvili havde været på fem dages prøvetræning på Citys daværende træningsanlæg, Platt Lane, og det var altså gået godt nok til, at han blev tilbudt en kontrakt med Premier League holdet, dengang ledet af Alan Ball.

Inden han satte underskriften på kontrakten skulle han dog lige forhøre sig med konen Avaratunar Kavelashvili. Hun sagde ja, det samme gjorde hovedpersonen selv, og det var i den forbindelse, at Kinkladze udtalte ovennævnte citat.

Det var en stor pose af forventninger der blev lagt på bordet til den dengang 24 årige angriber, der ligesom Kinkladze havde fået sin fodbold opdragelse i den georgiske storklub, Dinamo Tblisi  - inden han altså kom til russiske Spartak Vladikavkaz.
Her havde han en imponerende scoringsprocent på 50 %! Ganske godt gået af georgieren, som tjente rubler i Rusland  - og faktisk nåede at blive russisk mester inden han tog til Manchester.

Mester blev han ikke med City. De lyseblå var i gang med en rædselsfuld sæson (1995/96) - som også endte med nedrykning.

Blot to dage efter Kavelashvili havde skrevet under på kontrakten, skulle City spille en livsvigtig bundkamp imod de ’små’ naboer fra Bolton Wanderes. Kavelashvili var med i truppen til opgøret på det nedslidte Burnden Park som for øvrigt lukkede året efter. Han forblev dog på bænken kampen igennem, grundet han var ankommet to dage tidligere til Manchester. Alligevel undgik City katastrofen, og fik et 1-1 resultat med hjem, et resultat som begge klubber dog i sidste ende ikke kunne bruge til det store, da de begge røg ud af Premier League.

Ugen efter - den 6.April 1996 - var han at finde i City’s startopstilling foran 29.668 tilskuere på Maine Road til nabo opgøret imod Manchester United Personligt så undertegnede kampen i Tips Lørdag. Dette var første gang jeg skulle se et lokalopgør, og da det i Tips Lørdag ugen forinden var blevet annonceret, at det var Manchester derbyet at Tommy Troelsen og Co. ville transmittere, kunne jeg ikke få mine arme ned af ren begejstring. Nu skulle ugen bare gå så det kunne blive Lørdag.

Det var dengang der kun var to live tv kampe i weekenden. Lørdag eftermiddag 'dongede' Tips Lørdag, og om søndagen var det så TV2 som sendte live fra Serie A.

Skønt Manchester derbyet ’kun’ var en live tv kamp, havde jeg mere end svært ved at være i min teen-age krop. Så jeg var mere end klar, da lørdagen tikkede ind, og skønt jeg skulle til eksamen om sommeren, så var jeg mere spændt og nervøs over denne kamp. Dette var jo ikke bare en almindelig fodboldkamp, det var KAMPEN. Jeg troede på en City sejr, selvom de to hold lå milevidt i ligaen, City var nummer 16, blot to pladser over nedrykningstregen - United var 1'er og på vej mod deres tredje mesterskab på fire sæsoner - men i et lokalopgør kan statistik, formkurver og andet gøgl vige. Så ja - jeg var optimist

Mit konfirmations købte 14 tommer TV var skruet ind på Tips Lørdag klokken 15.30 til optakt og selvfølgelig Kick off klokken 16.00. Jeg skulle se kampen sammen med min kammerat Karsten, som var, og stadig er Hammers mand. Mit værelse mindede nærmest om North Stand på Maine Road, væggene var klistret til med City halstørklæder og plakater.

City havde dengang, på trods af, at der var et par niveauer imellem de to naboer, et rimeligt tag på Manchester United, hvis man lige ser bort fra 5-0 nederlaget på Old Trafford sæsonen før(1994/95)

Og vores City debutant Kavelashvili, fik en nærmest perfekt debut! Han udlignede det mål som Eric Cantona havde givet de røde på et klodset begået straffe af Nicky Summerbee. Men Kavelashvili’s typiske centerforward mål, var ikke nok for City. Se scoringen herunder:

Den senere City spiller, Andy Cole scorede til 2-1 få minutter efter Kavalashvilis udligning, så armene kom hurtigt ned igen!  Rosler udligne-de hen imod slutningen af kampen, men igen gik der ikke længe før United svarede tilbage, Denne gang var det den tidligere City Academy spiller, Ryan Giggs, som sørgede for en 3-2 sejr til United i et meget dramatisk drama!

Skuffelsen var enorm. Jeg vidste hvad der ventede mig i skolen om mandagen. Folk ville stå som gribbe med hånlige ord, alligevel vovede jeg at tage City trøjen på, og lade mig blive overfuset :)

Hvad angår Kavelashvili, var det som om, at energien pustede ud efter hans debut kamp og scoring (Han havde faktisk chance for at blive dobbelt målscorer).

Stort set præcis et år efter han fik debut, spillede Mikheil sin sidste kamp for City - imod Ipswich i et 1-0 nederlag i Division One. Han opnåede blot 28 kampe for City og det var ikke nok til at få sin opholdstilladelse i England forlænget. Han blev i 1997 lejet ud til Schweiziske Grasshoppers, som han i 1998 blev ligamestre med. Kavalashvili fik i det hele taget en rimelig karriere i forskellige schweiziske klubber. Det blev også til 46 landskampe og 9 mål for Georgien. Han lagde støvlerne på hylden i 2006. 

Jeg har ikke rigtig kunne finde ud af hvad vores i dag 45 årige ven laver. Men det ser ud som om, at han er blevet tilknyttet politik i sit hjemland. Det har i det hele taget været svært at finde ud af hvad hovedpersonen selv har at sige om sin korte tid i Manchester City. Det still strong going nyhedsbrev Manchester City News Via The Alps (MCIVTA) fangede dog georgieren, da han var i Schweizisk fodbold, og de fik ham til at fortælle lidt om hans tid i klubben: 

*"Da jeg kom til Manchester City befandt den sig midt i en nedrykningskamp, og jeg blev sat ud på bænken efter ganske få kampe. Jeg fik aldrig chancen for at vænne mig til den engelske spillestil, og her vil jeg så minde om, at selv Georgi (Kinkladze red.)havde problemer med at tilpasse sig, og at det faktisk tog ham en 8-10 kampe at falde ind, Den mulighed fik jeg aldrig"*

Kavalashvili mener også, at de skiftende managere i hans tid i Manchester var med til at koste ham en karriere i engelsk fodbold. Alan Ball signede ham og havde derfor naturligvis  tiltroen til Mikheil, men da de skiftende care takers kom ind efter Balls afgang i efteråret 1996, blev han sat ud på et sidespor.

Da Frank Clark så overtog managersædet på permanent basis i slutningen af 1996 var han ganske ærlig overfor georgieren, og sagde direkte - men venligt - til Kavalashvili, at han ikke skulle regne med spilletid så længe han var manager. Herefter blev han som sagt skibet afsted til Schweiz for aldrig igen at vende tilbage til Manchester og Premier League.

Kavalashvili var tilknyttet Manchester City i en periode hvor de lyseblå havde fået smag for spillere fra Georgien. Klubben hentede i midt 1990'erne hele fire spillere fra et land der befolkningsmæssigt er på størrelse med Danmark. I kølvandet på mega-successen Kinkladze, fulgte de knap så store successer Kavelashvili, Tskhadadze (Billedet) og Shelia.

Danmark kan faktisk også prale af at på samme tid haft fire spillere tilknyttet de blå fra Manchester. I sæsonen 2002/03 var Niclas Jensen, Mikkel Bischoff, Kevin Stuhr Ellergaard og en vis Peter Schmeichel på kontrakt i den rigtige Manchester-klub. Faktisk kan vi svinge os op på 5, hvis vi regner Kasper Schmeichel med, som dengang var tilknyttet Citys ungdomsafdeling.

Det er en anden historie

Lars Edghill talte med Morten72

*Resten af Kavalashvili interviewet kan læses her på MCIVTA