Manchester City har stolte traditioner i verdens ældste pokal-turnering, F.A Cuppen. Hele 10 gange i turneringens 146 årige historie har Manchester City nået finalen, og halvdelen af gangene er det blevet til sejre - altså 5 titler. Seneste triumf var tilbage i 2011, hvor de lyseblå slog Stoke i finalen.

For at finde den sidste optræden i en finale skal vi blot tilbage til 2013, hvor City nærmest sensationelt tabte med 1-0 til Wigan. Et nederlag jeg så på Wembley sammen med min dengang 7 årige søn (billedet), der nærmest kiggede vantro på mig, da Ben Watson i de døende sekunder af en for øvrigt r.vsyg finale headede bolden over Joe Hart. Jeg måtte bekræfte, at han skam havde set rigtigt: Wigan havde scoret -  og der skulle et mirakel til, hvis City for 6. gang i historien skulle gå op af de berømte trapper for at hente pokalen hos en af Englands spidser - mestendels hertuginden af Kent. Nok om det.

Et lidt tungt minde- jeg husker dog, at vi havde overskud til at blive på stadion for at hylde Wigan, som den dag vandt deres hidtil eneste titel i klubbens historie,

Nå, men den egentlige grund til,  at jeg ville skrive denne klumme var for at se, om det virkelig kunne passe, at City over de senere år har fået en sværere vej til at vinde den prestigefyldte og mytiske Cup. Mange Cityfans hævder i hvert fald, at lodtrækningsheldet i de seneste sæsoner bestemt ikke har tilsmilet de 5. dobbeltevindere. Så nu er jeg gået tilbage til 2010 for at finde ud af om det kan passe, at vi nærmest kun har trukket Premier League hold på udebane.. Personligt gik jeg ind til dette projekt med holdning, at det er en ren klynkeri og selvmedlidenhed- but here we go....

Forkortelser: PL: Premier League - CS: Championship - L1: League One- L2: League Two- NL: Non League

F.A Cup 2010:

3. runde: Middlesbrough (CS)  vs Manchester City 0-1 (Benjani)
4. runde: Scunthorpe (CS) vs Manchester City 2-4 (Petrov, Onouha, -Sylvinho og Robinho)
5. runde: Manchester City vs Stoke (PL) 1-1 (Shaun Wright Phillips)
5. runde: OMKAMP Stoke v Manchester City 3-1 (Bellamy) 1-1 i ordinær tid- Stoke vinder efter forlænget spilletid

Opsummering: To Championship-hold ude  - og så 1 blødere PL hjemme. Fin lodtrækning i den sæson. Ingen grund til klynkeri.

F.A Cup 2011

3. runde: Leicester (CS) vs Manchester City 2-2 (Milner, Tevez)
3. runde: OMKAMP Manchester City v Leicester 4-2 (Tevez, Viera, Johnson og Kolarov)
4. runde: Notts County (L1) v Manchester City 1-1 (Dzeko)
4. runde: OMKAMP Manchester City v Notts County 5-0 (Viera2, Tevez, Dzeko, Richard)
5. runde: Manchester City v Aston Villa (PL) 3-0 (Tourè, Balotelli, Silva)
6. runde: Manchester City vs Reading (CS) 1-0 (Richards)
Semifin.: Manchester City v Manchester United (PL) 1-0 (Y. Tourè)
Finalen: Manchester City v Stoke (PL) 1-0 (Y. Tourè)

Opsummering: 6 modstandere på vej til titlen - 2 fra Championship; 1, fra League One samt tre fra Premier Leauge. Ingen udekampe imod PL modstand - På papiret kun 1 svær modstander - Manchester U. En relativ taknemmelig vej til triumfen. Med al respekt.

F.A Cup 2012

3. runde: Manchester City v Manchester United (PL) 2-3 (Kolarov, Aguero) 

En fuldstændig vanvittig kamp. City var nede med 0-3 ved pausen, og havde oven i købet fået Kompany udvist. Alligevel lykkedes det City at komme tilbage i kampen, og næsten få uafgjort. Opsummeringen må dog siges at være skuffelse. Som forsvarende F.A cup vindere var det skuffende at ikke slå sig videre på hjemmebane. Manchester U røg videre - og for at det ikke skal være løgn, så trak vores naboer  Liverpool på Anfield i den næste runde. Der røg de ud med et 2-1 nederlag.... 

F.A Cup 2013

3. runde: Manchester City vs Watford (CS) 3-0 (Tevez, Barry og Lopes)
4. runde: Stoke (PL) vs Manchester City 0-1 (Zabaleta)
5. runde: Manchester City vs Leeds United (CS) 4-0 (Y. Tourè, Aguero 2 og Tevez)
6 runde: Manchester City v Barnsley (CS) 5-0 (Tevez, Kolarov og Silva)
Semifin: Chelsea (PL) vs Manchester City 1-2 (Nasri, Aguero)
Finalen: Wigan (PL) vs Manchester City 1-0

Opsummering: Hvis man ser bort fra semifinalen, så var dette en relativ nem vej til finalen, som lå lige til højrebenet at vinde. På vej til Wembley stod tre Championship-hold- alle på hjemmebane i vejen. Ok en fin sejr i Stoke, som altid er et svært sted. Tilbage står, at det var en gedigen skuffelse, at vi ikke slog Wigan i finalen - få dage efter deres historiske bedrift rykkede de ud af Premier League, og har efterfølgende haft meget svært ved at finde tilbage. 

Pause. Her et uforglemmeligt mål af Sergio Aguero i 2013 semifinalen imod Chelsea. 

F.A Cup 2014

3. runde: Blackburn R (CS) vs Manchester City 1-1 (Negredo)
3. runde: OMKAMP Manchester City v Blackburn R 5-0 (Negredo 2, Dzeko 2, Aguero)
4. runde: Manchester City vs Watford (CS) 4-2 (Aguero 3.Kolarov 1)
5. runde: Manchester City vs Chelsea (PL) 2-0 (Jovetic, Nasri)
6. runde: Manchester City v Wigan (CS) 1-2 (Nasri)

Opsummering: Igen står Wigan i vejen for F.A cup glory, da de noget overraskende igen slår City- denne gang som Championshiphold- og endda i Manchester. For øvrigt debuterede City-legenden Uwe Rosler som Wigan-manager i denne kamp, og han hev altså en overraskende sejr hjem. Ellers en noget broget F.A cup sæson, hvor det efter en lidt hakkende start i Blackburn så ud til at køre på skinner for de lyseblå, der efter min mening ikke kan klage over lodtrækningsuheld i denne sæsons F.A Cup . City vandt jo for øvrigt mesterskabet i denne sæson. 

F.A Cup 2015:

3. runde: Manchester City vs Sheffield W (CS) 2-1 (Milner 2)
4. runde: Manchester City vs Middlebrough (CS) 0-2

Opsummering - To hjemmekampe imod Championship modstand, kan vel ikke kaldes lodtrækningsuheld. Manchester City var selv skyld i deres pinlige exit, da de valgte at rejse på pr. tur til Abu Dhabi i ugen op til kampen, og først landede i Manchester fredag eftermiddag - dagen før 4. runde kampen mod Boro... Det var sgu lidt arrogant.  

F.A Cup 2016

3. runde: Norwich (PL) vs Manchester City 0-3 (Aguero, Iheanacho og De Bruyne)
4. runde: Aston Villa (PL) vs Manchester City 0-4 (Iheanacho 3, Sterling 1)
5. runde: Chelsea (PL) v Manchester City 5-1 (Faupala)

Opsummering: Okay; vildt nok. Tre runder alle på udebane imod Premier League modstandere. Det er stærkt uheldigt. Men når det så er sagt. Både Norwich og Aston Villa rykkede ud af PL den sæson, og specielt Aston Villa var pænt dårlige. Jeg husker, at BBC ville have Citys kamp imod Chelsea spillet søndag eftermiddag, og det til trods for, at City i ugen efter havde en lang rejse til Kiev i Champions League. Pellegrini valgte så at stille med et halvt ungdomshold.... Jeg ved stadig ikke, om jeg er fan af den manøvre. 

F.A Cup 2017:

3. runde: West Ham (PL) vs Manchester City 0-5 (Y. Tourè, Silva, Selvmål, Aguero, Stones)
4. runde: Crystal Palace (PL) vs Manchester City ?-? 

Konklusion: Jeg kan godt forstå, at mange har en tendens til at sige, at City altid trækker Premier League modstand på udebane, for de sidste fem kampe i cuppen har været på udebane imod Premier League. Men når det er sagt, synes jeg at skæbnen har været nådig imod de lyseblå i F.A cup sammenhæng. City har på de her 7 sæsoner haft 26 kampe i cuppen og modstanderne fordeler sig således:

-13 fra Premier League
-12 fra Championship
-1 fra League One
-0  fra League Two
-0 fra Non League

Af de 26 runder er de 4 afviklet på Wembley, 11 hjemme og 11 ude.

Så jeg synes jo ikke rigtigt, at der er nogen grund til, at vi hævder, at Manchester City er uheldige med lodtrækninger. Okay, City løber sjældent/aldrig ind i modstand fra League One, Two og Non league, men holdet er i dag så dyrt sammensat, at de på teorien skal kunne slå alle ud .Heldigvis er praksis en anden sag...Overordnet set, så får Manchester City efter min mening nogle udmærkede lodtrækninger. 

Vidste du at:

-Manchester City med sine 5 F.A cup titler er på en delt 8. plads over alle tiders over F.A cup vindere.

-Med 10 finaler er City nummer 7 på listen over alle tiders finaledeltager

-Manchester Cíty vandt sin første F.A cup finale helt tilbage 1904 (1-0 over Bolton). Det var fem år før Manchester U vandt sin første cup, 61 år før Liverpool og 26 år tidligere end Arsenal. Mange tilskriver netp Manchester Citys finale sejr i 1904 som den primære grund til, at fodbold fik et kæmpe folkeligt gennembrud i Manchester by