Igen i år deltager Manchester Citys U 21 hold (også kaldet, EDS - Elite Development Squad) i seniorpokalturneringen Checkatrade Trophy (Football League Trophy) en turnering for League One og League Two hold.

Formålet med at invitere Academy-hold med ind i Checkatrade Trophy, er at udvikle de unge spillere ved at give dem en form for førsteholds-fodbold, altså noget erfaring med at spille imod "voksne", og det i en turnering, der har lidt mere mediebevågenhed end den, som de unge til dagligt spiller i.
Manchester City EDS er et ud af i alt 16 inviterede Academy-hold.

I debuten sidste år røg EDS holdet ud i gruppespillet efter tre godkendte kampe imod Bradford, Chesterfield og Rotherham. 

I år lagde Manchester City ud med en udekamp imod League One holdet Shrewsbury Town, som i sidste sæsons Checkatrade Trophy nåede finalen på Wembley, men her tabte til Lincoln foran godt 41.000 tilskuere. Så ikke et ringe hold at prøve kræfter med. 

Til trods for, at Manchester Citys unge drenge tydeligvis var underlegne imod de fysisk stærkere og mere rutinerede Shrewsbury, så strittede de godt imod. De 1.838 tilskuere på New Meadow oplevede et hjemmehold der moste godt på, og i begyndelsen af 2. halvleg fortjent kom på 1-0.

I det hele taget var Shrewsbury det bedre hold kampen igennem, men Manchester City var farlige på kontra angreb - og til allersidst fik de udlignet til 1-1 på straffespark, da indskiftede Dionkou blev nedlagt i feltet. Touaizi udlignede - og kampen gik derfor direkte videre til straffesparkskonkurrence. Ligesom i årets Carabao Cup har man kvittet den forlængede spilletid. 

Her var "Shrews" mest rutineret, og de vandt kampen fra pletten med 3-1. Dermed fik de to points, mens City måtte nøjes med 1

Manchester City EDS stillede med følgende i Shrewsbury:

Manchester City U 21: Aro Muric, Colin Rosler, Cameron Humphreys (Joel Latibeaudiere), Nathanael Ogbeta, Tyreke Wilson (Alpha Diounkou), Claudio Gomes, Adrian Bernabe, Tom Dele-Bashiru, Rabbi Matondo, Nabil Touaizi, Benjamin Garre (Ian Poveda)

De fleste har nok hørt om den schweiziske keeper Aro Muric, som er avanceret til reservemålmand i klubben efter Bravos langtidsskade. Så er der norske Colin Rosler, søn af City-legenden Uwe Rosler, og som oven i købet er opkaldt efter en endnu større City legende, nemlig Colin Bell. Sommerens indkøb i Paris SG, Claudio Gomes samt argentinske Benjamin Garrè vil mange Cityfans også nikke genkendende til. 

Trods nederlaget har City stadig chancen for at komme videre.
I turneringen spilles der 3 gruppekampe i 4 holds-grupper. Ender en kamp uafgjort efter 90 min. går man direkte i straffesparkskonkurrence. Vinderne fra 11 meter pletten får 2 points, mens taberen må nøjes med det ene, som man stod med efter fuld tid. Vindes kampen i ordinær får man tre points.
Nummer 1 og 2 i puljerne går videre til knock-out fasen, et cup format, som altså kan resultere i en finale på Wembley

Manchester City EDS er yderligere i pulje med League Two holdene Crewe Alexandra og Tranmere Rovers. Kan de få resultater i de to udekampe, så kan de altså gå videre og der kan altså vente en finale på de unge lyseblå. Sidste år gik Chelsea U 21 helt til semifinalen, hvor de foran næsten 10.000 tilskuere tabte efter forlænget spilletid og straffespark til de senere vindere fra Lincoln. Så det har vist sig, at EDS holdene er kompetetive.

En note: Det skal nævnes, at Manchester City en gang har deltaget i denne turnering med 1. holdet. Det var tilbage i 1998/99 sæsonen, hvor City var at finde i den tredjebedste række. Dengang hed turneringen Auto Windscreen og var et rent Cup format. Det blev et kort bekendskab for City røg ud til Mansfield Town i 1. runde. Den kamp huskes i dag mest for sit lave tilskuertal: Blot 3.007 mennesker så City tabe 1-2 på Maine Road. Danny Allsopp scorede for City, mens Lee Peacock scorede begge mål for gæsterne. City købte efterfølgende Peacock for £500.000, men som så mange andre City- indkøb for den tid, floppede han. Lee Peacock fik ialt 10 kampe for City med 0 mål til følge, og blev solgt til Bristol City bare 10 måneder efter sin ankomst til Manchester.